Εδώ και δύο εβδομάδες η Κωνσταντίνα Ρηγάτου δεν πηγαίνει σχολείο. Βοηθάει τους γονείς της στο μαγαζί. Ο δεύτερος ισχυρός σεισμός στο Ληξούρι κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων τους. Το κτίριο που στεγάζει το Λύκειό της κρίθηκε ακατάλληλο. Τα δύο φροντιστήρια της πόλης της δεν λειτούργησαν, διορισμένοι καθηγητές έφυγαν στα μέρη τους και κανείς δεν παραδίδει άλλο ιδιαίτερα μαθήματα. «Δεν έχω ανοίξει βιβλίο. Δεν έχουμε σταθερή κατοικία και έχουμε αποσυγκεντρωθεί. Προτεραιότητα για εμάς και κάθε οικογένεια είναι η στέγαση και οι δουλειές» λέει η 17χρονη.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, μια διαδικασία που εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί ως πηγή άγχους, εξόδων και πίεσης για τη μέση ελληνική οικογένεια, δεν απασχολούν ακόμη τους τελειόφοιτους του Ληξουρίου. Από τους περίπου 60 μαθητές της Γ’ Λυκείου οι περισσότεροι φιλοξενούνται μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους σε συγγενείς στην Αθήνα και στην Πάτρα. Κάποιοι μένουν στις καμπίνες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει δέσει στο Αργοστόλι.

Αλλοι βρίσκονται υπό διαρκή μετακίνηση και διανυκτερεύουν σε αυτοκίνητα.
«Οι γονείς, ακόμη και οι πιο κολλημένοι που σκέφτονται τους βαθμούς και τις εξετάσεις, δεν νοιάζονται τώρα για αυτά» λέει η 17χρονη Αδελαΐδα Κατερέλου. «Και εγώ ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν χρειαστεί θα πάρω το απολυτήριο φέτος και με την ησυχία μου θα δώσω εξετάσεις του χρόνου».
Με τον δεύτερο σεισμό έπεσε η βιβλιοθήκη της και σμπαραλιάστηκαν τα έπιπλα στο δωμάτιό της. Βιβλία, σημειώσεις, τετράδια, παραμένουν θαμμένα κάτω από σπασμένα έπιπλα. Η καθηγήτριά της στο φροντιστήριο έφυγε μετά τον σεισμό μαζί με τα δύο της παιδιά στη Θεσσαλονίκη, στο πατρικό της. «Δεν έχω και εγώ μυαλό για να διαβάσω» λέει η μαθήτρια. «Μόλις νιώσεις κάποιον μετασεισμό θες να πεταχτείς έξω από το σπίτι, να είσαι ασφαλής». Χθες σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός στην Κεφαλονιά μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ.
ΣΕ ΛΥΟΜΕΝΑ. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί και δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι των μηχανικών για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής στα σχολεία. Ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προκατασκευασμένες αίθουσες για να συνεχιστούν εκεί τα μαθήματα. Συνολικά θα φθάνουν τις 40.
Μετά και τις αυτοψίες των μηχανικών αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου καθώς και του Πετρίτσειου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία θα στεγαστούν στις προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου. Τα μαθήματα αναμένεται να αρχίσουν σε μία εβδομάδα. Ο υπουργός Παιδείας πάντως δεν ξεκαθάρισε εάν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. «Να σταματήσει πρώτα η σεισμική δραστηριότητα, να επανέλθουμε στην ομαλότητα, να δούμε τι χρόνος χάθηκε» είπε.
Ακόμη και αν στηθούν οι λυόμενες αίθουσες, η Κωνσταντίνα Ρηγάτου αναρωτιέται πώς θα μπορέσουν οι καθηγητές να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Και αυτοί έχουν χτυπηθεί από τους σεισμούς. Τα σπίτια ορισμένων κρίθηκαν ακατάλληλα και διανυκτερεύουν στα οχήματά τους.

Προσωρινά μη κατοικήσιμα κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τον Σταύρο Τραυλό, πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε Κεφαλονιά – Ιθάκη.

Για την τελειόφοιτη Αδελαΐδα Κατερέλου η προσπάθεια των καθηγητών να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο μόλις αρχίσουν τα μαθήματα μπορεί να αποβεί εις βάρος των μαθητών. «Θα θέλουν να βγάλουν μια υποχρέωση, θα νοιάζονται μόνο να καλυφθεί η ύλη του υπουργείου. Δεν θα γίνεται τότε κανονικό μάθημα» λέει.