Αμερικανός ιεραπόστολος που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα, μεταφέρθηκε πίσω σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικαλούμενος τα λόγια Σουηδού διπλωμάτη ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον κρατούμενο.

Ο Κένεθ Μπάε, 45 ετών, κρατείται εδώ και περίπου 1 χρόνο στη Βόρεια Κορέα αφού καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για την προσπάθειά του να ανατρέψει την κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται το καθεστώς.

«Στις 20 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε πίσω στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της σουηδικής πρεσβείας, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Μπάε κρατούνταν νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Πιονγκγιανγκ.

Ο ιεραπόστολος είχε εμφανισθεί για τελευταία φορά δημόσια στις 20 Ιανουαρίου στην Πιονγκγιανγκ, μπροστά σε ξένους και βορειοκορεάτες δημοσιογράφους, ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή του.

Οι ΗΠΑ πρότεινα να στείλουν μεσολαβητή προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και ασφαλή μεταφορά του αλλά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αρνήθηκε την πρόταση.