Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πέρσι στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2012, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για μια ανησυχητική «αλλαγή της δυναμικής» στις συγκρούσεις, ενόψει και της αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη χώρα, μέχρι τα τέλη του έτους.

Το 2013 στις συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών ισλαμιστών Ταλιμπάν, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, και των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ (Isaf), έχασαν τη ζωή τους 2.959 πολίτες (αύξηση +7% σε σύγκριση με το 2012) ενώ άλλοι 5.656 (+17%) τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama).

«Η αύξηση του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν το 2013 έρχεται σε αντίθεση με την μείωση που παρατηρήθηκε το 2012» σημειώνει ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι θάνατοι που καταγράφηκαν πέρσι πλησιάζουν στον αριθμό ρεκόρ του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 3.133 άνθρωποι.

Η αύξηση αυτή απορρέει κυρίως από την «αλλαγή της δυναμικής» που οφείλεται εν μέρει στη σταδιακή απεμπλοκή της Isaf που το 2013 μεταβίβασε την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις που παρά το μεγάλο αριθμό ανδρών που διαθέτουν (350.000) είναι ευπρόσβλητες και όχι καλά εξοπλισμένες.

«Το κλείσιμο των διεθνών στρατιωτικών βάσεων και ο περιορισμός των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων της Isaf (...) έδωσαν στις αντικυβερνητικές δυνάμεις μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε ορισμένες ζώνες και να επιτίθενται στις αφγανικές δυνάμεις που πλέον εμπλέκονται και εκτίθενται περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια», συνεχίζει η έκθεση.

Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων το 2013 εγείρει ωστόσο και ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι σε θέση οι αφγανικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας. Το ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσει στο τέλος του έτους την αποστολή του στο Αφγανιστάν και θα αποσύρει τους περίπου 50.000 στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη εκεί

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από