Αυτή η εποχή, δηλαδή το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, είναι πάντα πολύ ζεστή στο Μπουένος Αϊρες. Για όσους δεν διαθέτουν τα χρήματα να δραπετεύσουν στο ακριβό θέρετρο του Πούντα ντελ Εστε, από την άλλη μεριά του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα, στην Ουρουγουάη ή να κάνουν το πιο μακρινό ταξίδι προς τις παραλίες της Βραζιλίας, υπάρχει μόνο μία λύση: κλιματισμός. Ομως ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και της οικονομικής κατάρρευσης της Αργεντινής έχουν στερήσει ακόμα και αυτή τη δυνατότητα για τους περισσότερους.

Οπως η Γκρατσιέλα Φερνάντες. Την περασμένη εβδομάδα και αφού το θερμόμετρο παρέμενε κολλημένο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία έφθασε το 90%, η Γκρατσιέλα έσπευσε να αγοράσει ένα κλιματιστικό που είδε ότι υπήρχε σε προσφορά σε ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι της. «Οταν πήγα να το αγοράσω είδα ότι η τιμή είχε ανέβει 25% μέσα σε πέντε ημέρες» παραπονιέται. «Ακριβώς το ίδιο μου συνέβη και στο φαρμακείο όταν πήγα να πάρω ένα κουτί χάπια για τον άνδρα μου: ήταν 20% ακριβότερο».

Ο οικονομικός πανικός που οδηγεί σε αυτές τις συνεχείς αυξήσεις τιμών άρχισε στα μέσα Ιανουαρίου όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής έπεσαν κάτω από τα 30 δισ. δολάρια, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ να εγκαταλείψει την προσφιλή πολιτική της να ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να ενισχύσει το υποτιμημένο πέσο.

Η ξαφνική έλλειψη δολαρίων στη συναλλαγματική αγορά της Αργεντινής ανέβασε την επίσημη ισοτιμία του δολαρίου στα 8 πέσο, ενώ στη μαύρη αγορά το δολάριο ανταλλάσσεται πλέον με 13 πέσο. Οι καταστηματάρχες αμέσως ανέβασαν τις τιμές τους και οι καταναλωτές έτρεξαν και άδειασαν τα ράφια φοβούμενοι περαιτέρω αυξήσεις.

Η κυβέρνηση όμως προτιμά να μιλά για τους ενόχους, παρά να βρίσκει λύσεις. Κάθε πρωί γύρω στις οκτώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χόρχε Καπιτάνιτς στέκεται στο βήμα του Προεδρικού Μεγάρου για μια τηλεοπτική ομιλία, με την οποία επιτίθεται κατά των εχθρών «αυτής της νικηφόρου δεκαετίας» υπό την ηγεσία της σημερινής προέδρου Κριστίνα Φερνάντες και του εκλιπόντος συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ. Χωρίς να αναφέρει ονόματα ο Καπιτάνιτς μιλά για τους «θεατούς και αθέατους» πολιτικούς, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, αγρότες και δημοσιογράφους, στους οποίους επιρρίπτει την ευθύνη για την ξαφνική κατάρρευση του πέσο και τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές.

Οι επικριτές της κυβέρνησης σημειώνουν την ανεπαρκή διακυβέρνηση και τις λαϊκιστικές δαπάνες από μια κυβέρνηση η οποία διαλαλεί ότι ηγείται της επανάστασης εναντίον της αργεντίνικης ολιγαρχίας. «Νομίζω ότι το παιχνίδι τελειώνει γι’ αυτούς» λέει ο Χόρχε Ασίς, ο οποίος στο μπλογκ του καταγράφει τα κρούσματα διαφθοράς μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων. «Είναι απασχολημένοι να κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν διάφορα κέντρα συνωμοσίας». Η Φερνάντες, την οποία κάποτε αποκαλούσαν «βασίλισσα Κριστίνα», έρχεται αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή όχι μόνο για τις αυξήσεις στις τιμές αλλά και για τις συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού, καθώς δεν έχει γίνει καμία επένδυση στις υποδομές της χώρας τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την πολιτική καριέρα της να τελειώνει…

Ελεύθερη πτώση

Η πρόεδρος Φερνάντες, που κάποτε είχε ποσοστά δημοτικότητας 70%,τα βλέπει τώρα να έχουν πέσει στο 27%