Εντονες αντιδράσεις προκαλεί μια αποστροφή της Βικτόρια Νιούλαντ, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφορικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κρίση που ταλανίζει εδώ και μήνες την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η έντονη αντιπαράθεση Ανατολής και Δύσης για το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας τείνει να μετατραπεί σε μια ψυχροπολεμικού τύπου διαμάχη με άγνωστες συνέπειες. Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης υπήρξε η ανάρτηση στο Διαδίκτυο μιας ηχογραφημένης συνομιλίας μεταξύ της Βικτόρια Νιούλαντ και του αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο YouTube, η Νιούλαντ και ο Τζέφρι Πάιατ ακούγονται να συζητούν πιθανές στρατηγικές με στόχο τον τερματισμό της κρίσης. Η Νιούλαντ, δεξί χέρι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, κάνει λόγο για την εμπλοκή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Ουκρανία στην απόπειρα εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης. «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να δέσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει (…) και εντάξει, γά….σέ την την ΕΕ», είπε η Νιούλαντ στον συνομιλητή της. «Ακριβώς», απάντησε ο αμερικανός πρεσβευτής προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ότι «αν δεν αρχίσει να προχωρά το πράγμα, οι Ρώσοι θα αρχίσουν να εργάζονται στα παρασκήνια για να το υπονομεύσουν».

Επειτα από την κοινοποίηση της ύπαρξης της συγκεκριμένης, κάθε άλλο παρά διπλωματικής συνομιλίας, η Βικτόρια Νιούλαντ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τους ευρωπαίους αξιωματούχους για το υποτιμητικό σχόλιό της.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσβλητική δήλωση της αμερικανίδας αξιωματούχου υπήρξε χλιαρή καθώς εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει για «λόγους αρχής» μια ιδιωτική συνομιλία η οποία είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Εντονα όμως αντέδρασε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία χαρακτήρισε μέσω του εκπροσώπου της τη δήλωση της Νιούλαντ «απολύτως απαράδεκτη», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάνει εξαιρετική δουλειά.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη για την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης συνομιλίας στη Ρωσία, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως το Κρεμλίνο έπεσε ακόμη πιο χαμηλά όσον αφορά τις αθέμιτες κατασκοπευτικές δραστηριότητές του. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, από τη μεριά του, επισήμανε ότι «μιας και το βίντεο εντοπίστηκε αρχικά και σχολιάστηκε στο twitter από τη ρωσική κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό λέει κάτι για τον ρόλο της Ρωσίας».

Στους ισχυρισμούς των Αμερικανών απάντησε χθες μέσω twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν αναφέροντας ότι «τη στιγμή που οι Δυτικοί εξυφαίνουν συνωμοσίες και εμπλέκονται σε σκάνδαλα» η Ρωσία συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της Ουκρανίας με τις ρωσικές επιχειρήσεις δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία Σεργκέι Γκλάζιεφ ο οποίος σε μία ιδιαίτερα επιθετική προς τη Δύση συνέντευξή του προέτρεψε τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να πατάξει τους «πραξικοπηματίες» αντί να διαπραγματεύεται μαζί τους, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι τους εκπαιδεύει και τους παρέχει χρήματα και οπλισμό με στόχο την κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνομιλίας η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους τρεις ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, απορρίψει την πρόταση του Γιανουκόβιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία, η Νιούλαντ ανέφερε επίσης ότι «δεν πιστεύω πως ο Κλιτς πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Δεν πιστεύω πως είναι μια καλή ιδέα». Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, καταλληλότερος για την πρωθυπουργία στην Ουκρανία είναι ο «Γιατς», υποκοριστικό του επίσης ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιατσενούκ Αρσένι.

Πάντως σε χτεσινές δηλώσεις από το Κίεβο η Νιούλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει μια «ιδιωτική διπλωματική συνομιλία», υπογραμμίζοντας ωστόσο «ότι ο επαγγελματισμός (της υποκλοπής) είναι εντυπωσιακός». Επεσήμανε επίσης ότι η διαρροή της συνομιλίας δεν πρόκειται να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία. Οσον αφορά τον ρωσικό ισχυρισμό ότι οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές εκπαιδεύονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος τον χαρακτήρισε «καθαρή φαντασία».

Μυστικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφαλείας Αντρέι Σολντάτοφ, υπεύθυνες για την υποκλοπή της συνομιλίας μεταξύ των αμερικανών αξιωματούχων ενδέχεται να είναι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες