Ανδρες και γυναίκες, όχι μόνο δεν σκέφτονται το ίδιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά βλέπουν και τελείως διαφορετικά όνειρα τη νύχτα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που διενήργησαν την πιο εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα έρευνα για τα άσχημα όνειρα των δύο φύλων, οι άνδρες συνήθως βλέπουν εφιάλτες με φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και πλημμύρες ή ότι τους κυνηγάει ένα σμήνος από δηλητηριώδη έντομα.

Αντίθετα, οι εφιάλτες των γυναικών έχουν να κάνουν με συγκρούσεις στο κοινωνικό περιβάλλον τους και τις ερωτικές ή φιλικές σχέσεις τους να καταρρέουν. Ο δικός τους πόνος στα όνειρα είναι ψυχικός και όχι σωματικός, σε αντίθεση με τους άνδρες.

Η Ζενεβιέβ Ρόμπερτ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, τονίζει, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», ότι οι ανδρικοί εφιάλτες «είναι πολύ πιθανότερο να εμπεριέχουν ιστορίες από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα, τα όνειρα διαπροσωπικών συγκρούσεων προκαλούν πιο έντονα συναισθήματα στις γυναίκες και είναι πιο συνηθισμένα». Αξίζει να σημειωθεί, συνεχίζει η Ρόμπερτ, ότι αυτά τα όνειρα συχνά μετατρέπονται σε εφιάλτες με άσχημη κατάληξη «και κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν με δυσάρεστα συναισθήματα».

Στην έρευνα συμμετείχαν 572 άνθρωποι, οι οποίοι κατέγραφαν καθημερινά τα όνειρά τους σε ημερολόγιο. Συνολικά, καταγράφηκαν 10.000 όνειρα.

Θέματα που απασχόλησαν και τα δύο φύλα στα άσχημα όνειρά τους είχαν να κάνουν με τον φόβο βίαιης επίθεσης εναντίον τους, τον φόβο της αποτυχίας, την παρουσία «σατανικών δυνάμεων», ενώ τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έβλεπαν ότι τους κυνηγούσε κάποιος.

Το 5% των ερωτηθέντων είχε και εφιάλτες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Sleep».