Περισσότεροι από 200 διάσημοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Γκίντερ Γκρας, ο Σαλμάν Ρούσντι, η Μάργκαρετ Ατγουντ και ο Τζόναθαν Φράνζεν, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποκηρύξουν τους νόμους για τους ομοφυλοφίλους και τη βλασφημία στη Ρωσία, που όπως αναφέρουν σε επιστολή τους περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση.

Η ανοικτή επιστολή των συγγραφέων δημοσιεύθηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» και σε αυτήν στηλιτεύονται οι τρεις συγκεκριμένοι νόμοι. Ο πρώτος απαγορεύει «την προπαγάνδα για μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις» σε ανηλίκους, ο δεύτερος ποινικοποιεί τη θρησκευτική προσβολή και ο τρίτος ποινικοποιεί εκ νέου τη δυσφήμηση που έχει σχέση με την πίστη. Οι τρεις νόμοι «θέτουν σε κίνδυνο ιδιαιτέρως τους συγγραφείς», αναφέρεται στην επιστολή από τους υπογράφοντες, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, «δεν μπορούμε να καθόμαστε ήσυχοι και να παρακολουθούμε τους συναδέλφους μας συγγραφείς και δημοσιογράφους να αναγκάζονται σε σιωπή ή να ρισκάρουν να υποβληθούν σε διώξεις και συχνά σε σκληρή τιμωρία μόνο και μόνο επειδή γνωστοποιούν τις απόψεις τους».

Ο Ρούσντι περιέγραψε την εκστρατεία ως ιδιαίτερα σημαντική και δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική για τους ρώσους συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολίτες». «Το φίμωτρο που η Ρωσική Ομοσπονδία έχει βάλει στην ελευθερία της έκφρασης είναι βαθιά ανησυχητικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί για να έρθει η διεθνής δημοκρατία στη Ρωσία», δήλωσε ο βραβευμένος με Μπούκερ συγγραφέας βιβλίων όπως «Τα παιδιά του μεσονυχτίου» και «Σατανικοί στίχοι».

Η Ουλίτσκαγια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το πιο σημαντικό ρωσικό λογοτεχνικό βραβείο, τόνισε ότι οι ρωσικές Αρχές προσπαθούν να επιβάλουν «μια πολιτισμική ιδεολογία η οποία, σε πολλές εκφάνσεις, μιμείται το στυλ της σοβιετικής προπαγάνδας». Και πρόσθεσε: «Με φοβίζει η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση του δικαστικού συστήματος. Η ένταση δεν γίνεται αισθητή μόνο στον λογοτεχνικό κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα κόπηκε η μετάδοση της μοναδικής ανεξάρτητης πηγής τηλεοπτικών ειδήσεων στη Ρωσία, του συνδρομητικού καναλιού Rain TV». Στελέχη του καναλιού είπαν ότι ενημερώθηκαν πως το κλείσιμο ήρθε έπειτα από εντολή του Κρεμλίνου.

Ιδιαίτερα ο νόμος για τους ομοφυλοφίλους έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν κάνει διακρίσεις αλλά έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά της χώρας του από επικίνδυνες πληροφορίες για την ομοφυλοφιλία. Πρόσθεσε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Σότσι όσο «δεν πειράζουν παιδιά».

Η ΕΚΚΛΗΣΗ. Οι 217 συγγραφείς προτρέπουν τις ρωσικές Αρχές να ανακαλέσουν αυτούς τους νόμους που, όπως αναφέρεται, «στραγγαλίζουν τον ελεύθερο λόγο». Ζητούν επίσης από τη Μόσχα να αναγνωρίσει την υποχρέωσή της βάσει των διεθνών συνθηκών «να σεβαστεί την ελευθερία της άποψης, της έκφρασης και της πίστης –συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αθεΐα –και να δεσμευθεί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο όλοι οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ελεύθερης έκφρασης».

Ποιοι υπογράφουν

Τέσσερις νομπελίστες φιγουράρουν στη λίστα των συγγραφέων: ο Γερμανός Γκίντερ Γκρας, ο ΝιγηριανόςΓουόλε Σογίνκα,η Αυστριακή Ελφρίντε Γιέλινεκ και ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ, καθώς και συγγραφείς από τουλάχιστον 30 χώρες, μεταξύτων οποίων οΤζέφρι Ευγενίδης,η Ελι Σαφάκ, ο Ιαν Μακγιούαν, αλλά και η πιο διάσημη σύγχρονη ρωσίδα συγγραφέαςΛιουντμίλα Ουλίτσκαγια.