Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ο Γιούνκερ είναι πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup.

«Δεν είναι μυστικό ότι τρέφω μεγάλη συμπάθεια γι’ αυτόν» ανέφερε η Μέρκελ έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Λουξεμβούργο με τον νέο πρωθυπουργό του κρατιδίου Ξαβιέ Μπέτελ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Η Μέρκελ ηγείται της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, του μεγαλύτερου μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η καγκελάριος δήλωσε πως η τελική απόφαση για τις υποψηφιότητες θα ληφθεί σε συνάντηση των μελών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο. «Δεν παίρνουμε μόνοι μας αυτή την απόφαση» ανέφερε. Το συντηρητικό κόμμα του Γιούνκερ βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση. Το πράσινο φως από τη Μέρκελ αποτελεί σημαντική ώθηση για τον Γιούνκερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013.