Οργισμένος με τα δημοσιεύματα που αμφισβητούν την προέλευση των χρημάτων που έδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στη FIBA για τη wild card, και που γενικώς κατακρίνουν την τακτική της, είναι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ θεωρεί ενορχηστρωμένη την επίθεση που δέχεται και τονίζει μάλιστα «πως οι ίδιοι που τώρα επικρίνουν την ομοσπονδία θα έπρατταν το ίδιο αν δεν συμμετείχαμε. Απλώς θα εφεύρισκαν άλλα σενάρια και θα παρουσίαζαν άλλα επιχειρήματα»!

Σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «οι πόρτες της Ομοσπονδίας είναι ανοιχτές και όποιος θέλει μπορεί να ελέγξει τις διαδικασίες. Να δει από πού ήρθαν τα λεφτά, πότε έφυγαν και πού κατατέθηκαν!»

Είστε βέβαιος ότι η διαδικασία έγινε ισότιμα για κάθε ομοσπονδία; Λέγεται πως η Φινλανδία κατέβαλε μικρότερο ποσό.

«Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω 100%. Από ό,τι είμαι όμως σε θέση να γνωρίζω, και νομίζω ότι συνήθως γνωρίζω καλώς, δεν υπάρχει ανισότητα στην προσφορά. Ολοι προσέφεραν το ίδιο και όλοι ενδιαφέρθηκαν. Ακόμη και οι φίλοι μας οι Ιταλοί συμμετείχαν κανονικότατα, αλλά όταν διαπίστωσαν πως δεν έχουν τύχη αποσύρθηκαν για την τιμή των όπλων και για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά πέραν όλων αυτών, πρέπει να αφήσουμε τους λαϊκισμούς στην άκρη. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι, και γι’ αυτό άλλωστε είναι, παρούσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο και έχει προκαλέσει πολλές κρίσεις και επικρίσεις.

«Τα λεφτά τα οποία δόθηκαν προέρχονται από τους χορηγούς μας και όχι από δημόσια ταμεία. Η  Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει ανοιχτές τις πόρτες και όποιος θέλει μπορεί να ελέγξει τις διαδικασίες. Από πού ήρθαν τα λεφτά και πού κατατέθηκαν. Ας αφήσουν λοιπόν τις περίλυπες διαρροές και αν θέλουν ας εμφανιστούν επωνύμως. Η πηγή όλης αυτής της εκστρατείας είναι αναγνωρίσιμη και είναι δεδομένο πως θα πραγματοποιούνταν και τώρα που πήραμε την κάρτα αλλά ακόμη και αν δεν την παίρναμε. Είναι γνωστοί και οι ενορχηστρωτές και οι… ενορχηστρωμένοι!»

Το ποσό είπατε ότι προέρχεται από τις χορηγίες, ωστόσο όταν συνάψατε τις συμφωνίες δεν είχατε υπολογίσει ένα τέτοιο έξοδο. Ο προγραμματισμός, υποθέτω, είχε γίνει διαφορετικά. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας ή αλλαγή του;

«Εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή σε δύο διοργανώσεις κι αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον της αγοράς. Επίσης οι εταιρείες που δίνουν τα χρήματά τους τα δίνουν για να προβάλλονται. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης χορηγείται για την παρουσία της εθνικής ομάδας στα μεγάλα διεθνή γεγονότα, όπου ο χορηγός προβάλλεται. Ο χορηγός δεν είναι εκκλησία, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Κάνει τον δικό του προγραμματισμό, τους δικούς του υπολογισμούς και σε κάποιο μέτρο είναι μια συναλλαγή».