Οι ιδέες και οι σκέψεις που έχουν κατατεθεί είναι πολλές και με παραλλαγές. Ολες οι πλευρές όμως μιλούν δημοσίως για ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες. Επομένως η προοπτική να αποτελέσει το ευρωψηφοδέλτιο προϊόν μιας συμφωνίας των εμπλεκομένων υποχωρούν.

Οι περισσότεροι, κυρίως από το ΠαΣοΚ, προτείνουν να στηθούν κάλπες και άλλοι συζητούν μια ενδιάμεση διαδικασία και με κάλπες που θα διασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα των περιφερειών και με συννενόηση των συμμετεχόντων. Εχει κατατεθεί και η πρόταση να είναι η Συνδιάσκεψη εκείνη που ως Σώμα Συνεδρίου θα αποφασίσει για τον επικεφαλής και τους υπόλοιπους υποψηφίους. Πάντως, το πιθανότερο είναι στη Συνδιάσκεψη να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και οι συμμετοχικές διαδικασίες να γίνουν περί τα μέσα Μαρτίου.Την ίδια ώρα η Δημοκρατική Αριστερά θα συγκαλέσει ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο την Κεντρική της Επιτροπή για να επιβεβαιώσει τη συνεργασία με συμμάχους και τη συγκρότηση του τρίτου πόλου. Η εικόνα δεν είναι ειδυλλιακή, δεδομένου ότι ναυάγησε η προοπτική σύμπλευσης και με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και με το Δίκτυο Π80. Ως εκ τούτου, βέβαιη θεωρείται μέχρι στιγμής η συνεργασία κυρίως με πρόσωπα, όπως οι Στέφανος Μανίκας, Μηνάς Σταυρακάκης, Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Ανοιχτό ζήτημα για τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί η στάση του πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει αποδοκιμαστεί πολιτικά από την ηγεσία του κόμματος για την εμπλοκή του με τους 58. Η Αγίου Κωνσταντίνου δείχνει ότι δεν θα αποδεχθεί ενδιάμεσες καταστάσεις ούτε από τα μέλη της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης, κάτι που ξεκαθάρισε ο Χρήστος Μαχαίρας λέγοντας ότι «δεν μπορείς να είσαι ολίγον μέλος».