Τίτλοι τέλους μπήκαν χθες στον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή που είχε έως τώρα, καθώς η Βουλή ψήφισε επί της αρχής τον νόμο για την ίδρυση του νέου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την ονομασία Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε με 151 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ (υπήρχαν τρεις απόντες) και του ανεξάρτητου βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη. Την ίδια ώρα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στις διατάξεις του νέου νόμου.

Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί πλέον μόνο ως ασφαλιστικός οργανισμός και θα αγοράζει υπηρεσίες (εξετάσεις κ.λπ.) για λογαριασμό των ασφαλισμένων του. Στο ΠΕΔΥ θα έχουν πρόσβαση όλοι οι έλληνες πολίτες και θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το ΠΕΔΥ θα θέσει κάτω από την ομπρέλα του όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) και τα Κέντρα Υγείας. Αυτά, φεύγουν πλέον από τη διοικητική αρμοδιότητα των δημόσιων νοσοκομείων και θα υπαχθούν μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Διευκρινίζεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετακίνησης του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή θεσπίζεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Δηλαδή ενός γιατρού που θα επιλέγει κάθε πολίτης, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της εξέτασης, της παρακολούθησης του ασθενούς, της παραπομπής του σε νοσοκομείο, της ενημέρωσης προσωπικού ιατρικού φακέλου.

Παράλληλα, ο οικογενειακός γιατρός θα έχει μεγάλη ευθύνη, καθώς μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν ως φίλτρο περιστατικών προκειμένου να αδειάσουν από τα απλά περιστατικά τα νοσοκομεία. Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.

Επιπλέον, τα Κέντρα Υγείας δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, την απόφαση όμως θα λαμβάνουν οι διοικητές κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εως ότου όμως μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. «Κατά» του νομοσχεδίου ψήφισαν 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, που θα προκαλέσει μεγαλύτερη αποδυνάμωση των δομών παροχής δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης των πολιτών».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υδράργυρος της αντιπαράθεσης χτύπησε κόκκινο με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ενσαρκώνει τις χειρότερες παραδόσεις ψηφοθηρίας και πολιτικού καιροσκοπισμού». Επικαλέστηκε μάλιστα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισημαίνοντας ότι «το μόνο σημείο σύγκρουσης είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών. Υιοθετήσαμε την προ τριμήνου πρότασή σας και εσείς δεν ψηφίζετε την προ τριμήνου πρότασή σας. Είστε παράδειγμα προς αποφυγήν».