Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά. Χθες, όμως, τα ρίχτερ τρόμαξαν τους κατοίκους άλλων δύο περιοχών, χωρίς ωστόσο οι δονήσεις να συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τους σεισμούς της Κεφαλονιάς. Στην Αμφίκλεια το πρωί έγινε σεισμός 4,3 ρίχτερ και στην Κυλλήνη το μεσημέρι 4,2 ρίχτερ.
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας υποστηρίζει ότι οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά αρχίζουν και λιγοστεύουν. Από την Τετάρτη έως και χθες σημειώθηκαν, όπως λέει, 20 μετασεισμοί μεγέθους έως 4,3 ρίχτερ. Για φθίνουσα πορεία των μετασεισμών στο νησί κάνει λόγο και ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Εμμανουήλ Σκορδύλης. Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή επειδή έχει διεγερθεί μια περιοχή με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Οι χθεσινές δύο δονήσεις, όπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, είναι μετασεισμοί. «Ο σεισμός της Αμφίκλειας είναι συνέχεια του σεισμού που προκλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου μεγέθους 4,6 ρίχτερ ενώ αυτός της Κυλλήνης συνέχεια του σεισμού που προκλήθηκε στις 11 Ιανουαρίου μεγέθους 4,7 ρίχτερ» υποστηρίζει. «Αυτοί οι δύο σεισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά».

Στο μεταξύ, στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για υπαγωγή της Κεφαλονιάς σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης παρείχε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Το μήνυμα αυτό έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Την ίδια ώρα, άρση των εμποδίων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει την απόφασή της για διάθεση του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες της Κεφαλονιάς ζητάει ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Προκρίνει, για παράδειγμα, λύσεις όπως νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά των χρημάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ή κατάθεσή τους σε ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί για τους σεισμοπαθείς. Απόφαση για χορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο Κεφαλονιάς πήρε επίσης η Κεντρική Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ).

Χθες, εξάλλου, ένας 44χρονος συνελήφθη στην Κυπαρισσία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οπως διαπιστώθηκε, από το κινητό του τηλέφωνο σχημάτισε τυχαία έναν αριθμό τηλεφώνου στο Ληξούρι. Στη γυναίκα που απάντησε, δήλωσε ότι καλούσε από το γεωδυναμικό ινστιτούτο και την «προειδοποίησε» για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Η γυναίκα απευθύνθηκε στην Αστυνομία και γρήγορα εντοπίσθηκε ο 44χρονος από το τηλέφωνό του. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.