Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε τελικά, την Παρασκευή, την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Τουρκίας σε «αρνητική» από «σταθερή», διατηρώντας τη βαθμίδα όπου την τοποθετεί αμετάβλητη (BBB για αξιόγραφα που έχουν εκδοθεί στο νόμισμα της χώρας, BB+ για αξιόγραφα σε ξένο συνάλλαγμα).

Ο οίκος επικαλέστηκε τους κινδύνους για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, που ενδέχεται να οδεύει προς μια «ανώμαλη προσγείωση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας, που εκτίμησε ότι έχει καταστεί λιγότερο σταθερό.

Η έρευνα για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που συντάραξε την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η ραγδαία πτώση της ισοτιμίας της λίρας και η αύξηση του πληθωρισμού ήγειραν ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και μάλιστα σε μια χρονιά εκλογών.

«Η Τουρκία μοιάζει να υπέστη μια απροσδόκητη φθορά των θεσμών και των κανόνων δημοκρατικού ελέγχου και των προτύπων που διέπουν την διακυβέρνηση», ανέφερε ο S&P, αναφερόμενος ιδίως στις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Πάντως, ο οίκος εκτίμησε ότι το σχετικά χαμηλό και αποτιμημένο στο τουρκικό νόμισμα, τη λίρα, χρέος της χώρας της παρέχει κάποια περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση περαιτέρω αναταράξεων.

Όμως η Τουρκία βασίζεται στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για να αναχρηματοδοτήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της, το οποίο βρίσκεται γύρω στο 7% του ΑΕΠ της.

Ο S&P αναθεώρησε παράλληλα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του τουρκικού ΑΕΠ το 2014 και το 2015 στο 2,2% από 3,4%.

- Τόσο ο Fitch Ratings όσο και ο Moody's τοποθετούν την Τουρκία στην ίδια βαθμίδα, αντιστοίχως στη BBB- και στη Baa3, με σταθερή προοπτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από