Αισιόδοξος για την επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στη διάλεξη που έδωσε την Παρασκευή στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του προγράμματος ομιλιών «Golden Series».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Προβόπουλος, «το Grecovery είναι καθ’ οδόν». Τη διάλεξη παρακολούθησαν 140 ανώτερα στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών φορέων.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέλυσε τις δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα.

Αναφέρθηκε στη στρατηγική για ένα νέο τραπεζικό υπόδειγμα «που αποβλέπει στο να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που έλαβαν από το κράτος και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες καθίστανται πλέον πιο αποτελεσματικές, εστιάζουν στις κύριες δραστηριότητες τους και αναδιοργανώνουν τα δίκτυά τους και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό».

Όπως είπε ο Γ. Προβόπουλος, «τώρα εφαρμόζουμε τη δεύτερη φάση της στρατηγικής μας. Η φάση αυτή περιλαμβάνει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών, που θα τους επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι αφού απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους, εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με την κύρια δραστηριότητά τους (απεμπλέκονται από μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες) και εξορθολογίζοντας τα δίκτυα και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και τη χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Παράλληλα, μίλησε για τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της, την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για το μετασχηματισμό της σε μια εξωστρεφή οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που υφίστανται.

Η ελληνική περίπτωση

Όπως επεσήμανε ο Γ. Προβόπουλος, η περίπτωση της Ελλάδος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί. Ειδικότερα, σημείωσε ότι από την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2012:

· Οι διαφορές αποδόσεων έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου.
· Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου.
· Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%.
· Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου.
· Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
· Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα.
· Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.

«Γενικά αναμένεται πλέον ότι το 2014 θα είναι το έτος που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης – αν και με δειλά βήματα στην αρχή» υπογράμμισε ο διοικητής.

Και πρόσθεσε ότι αυτές οι προσδοκίες για την ανάπτυξη βασίζονται στους ακόλουθους παράγοντες:

· Η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των αγορών εργασίας και προϊόντων, θα οδηγήσει σε βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων.

· Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από