Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ακόμη και τον επόμενο μήνα, καθώς η ευρωζώνη κινδυνεύει από τον αποπληθωρισμό αλλά και από την αναταραχή στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μετά την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν και αυτόν τον μήνα στα ίδια επίπεδα, το ενιαίο νόμισμα σημείωνε μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου ξεπερνώντας ξανά τα 1,36 δολάρια.

Περισσότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Μαρτίου, καθώς τότε η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες της προβλέψεις. Μάλιστα οι προβλέψεις αυτές θα αφορούν για πρώτη φορά μεγάλο χρονικό διάστημα αφού θα παρουσιαστούν στοιχεία έως το 2016. «Είμαστε διατεθειμένοι και έτοιμοι να δράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, συντηρώντας με τον τρόπο αυτόν τις προσδοκίες για πιθανή νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ διαμορφώνεται ήδη σε ιστορικά χαμηλά (0,25%).

«Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές και οι αβεβαιότητες ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές μπορεί να έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες», ήταν τα λόγια του Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Η ΕΚΤ άρχισε να δέχεται περισσότερες πιέσεις να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική μετά τη νέα υποχώρηση που σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, εντείνοντας τους φόβους για αποπληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε μόλις 0,7%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες παραγόντων της αγοράς που ανέμεναν μικρή άνοδο.

Η μείωση των επιτοκίων δεν είναι το μοναδικό όπλο που έχει στα χέρια της η τράπεζα. Η ΕΚΤ μπορεί να χορηγήσει νέα χαμηλότοκα δάνεια μακράς διαρκείας προς τις εμπορικές τράπεζες. Επίσης έχει την ευχέρεια εάν το θελήσει να προχωρήσει στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης από τη δευτερογενή αγορά προκειμένου να τονώσει κι άλλο τη ρευστότητα.