«Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, αρχίζουν να δίνουν στην ταραγμένη περιοχή, όπου ανήκουν η Ελλάδα και η Κύπρος, μία πολύ σπουδαία γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο «Τολμήστε τη δημοκρατία», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «τεράστιο συγκριτικό-εθνικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας, που πρέπει να συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε», καθώς όπως είπε, «οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν διαμορφώσει ουσιαστικά μια νέα ελπίδα για την ΕΕ, ότι αρχίζει να αναδύεται μία νέα σημαντική πηγή ενέργειας και των 28 μελών κρατών».

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «τη σημερινή Ευρώπη κινδυνεύουμε να την «κλέψει» ο λαϊκισμός, ο ναζισμός, η ανευθυνότητα και η έλλειψη στοιχειώδους αισθητικής», θέτοντας ως στοίχημα το «αν θα καταφέρουμε με έντιμο, βαθύ και ειλικρινή, αναστοχασμό, να ξαναεντοπίσουμε το βαθύ αξιακό περιεχόμενο της ΕΕ, για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μάχη των μαχών», όπως χαρακτήρισε τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής, αλλά και τις επερχόμενης ιταλικής προεδρίας, σχετικά με το «πλαίσιο, κλίμα και ενέργεια μέχρι το 2030», προβλέποντας πιθανή «σύγκρουση ανάμεσα στην περιβαλλοντική ισορροπία και την αξιοποίηση ορυκτών πόρων, και όχι μόνο», όπως είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για εξισορρόπιση και σύνθεση των διαφορετικών θέσεων.

Ο κ. Μανιάτης μιλώντας για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να έχει την περιβαλλοντική πρωτοπορία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για χαμηλό ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, αλλά και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τέλος, ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής έθεσε την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, καθώς όπως υποστήριξε, «το μοντέλο δεν μπορεί να είναι μόνο η παραγωγή περισσότερης ενέργειας, αλλά και η εξοικονόμησή της».