Το 2013 οι αφίξεις των ξένων τουριστών «έκλεισαν» στα 17,9 εκατομμύρια και τα έσοδα έφτασαν στα 11,9 δισ. ευρώ.
Όλα τα βασικά τουριστικά μεγέθη την περασμένη χρονιά κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2012. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%.
Τα στοιχεία αυτά του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού (ΚΤΕΤ), για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό το 2013, παρουσιάστηκαν στη 3η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), στην οποία απέστειλε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Βάσει των στοιχείων του ITEΠ, η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%.

Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής.

Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160% (31.800 επισκέπτες), από τη Ρωσία κατά 54% (1.351.300 επισκέπτες) και από την Τουρκία κατά 35% (814.600 επισκέπτες).

Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι γερμανοί τουρίστες (2.274.100 επισκέπτες) εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά με δεύτερους του Βρετανούς τουρίστες (1.840.500 επισκέπτες). Τα μερίδιά τους όμως σημειώνουν πτώση σε σχέση με το 2012.

Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν τα μερίδια των ρώσων και γάλλων τουριστών (1.150.800 επισκέπτες). Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012.

Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.
Την ίδια στιγμή, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% από το 2000 μέχρι σήμερα. Την περίοδο 2009-2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις  κατηγορίες των 3, 4 και 5 αστέρων.
Στη Γ.Σ του ΞΕΕ στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo πήραν μέρος πάνω από 1.300 ξενοδόχοι. Στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για τον τουρισμό το 2014, πραγματοποιώντας απολογισμό της δράσης του υπουργείου το περυσινό οικονομικό έτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, τόνισε πως το 2013 ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης.

Όπως ανέφερε, για το 2014, τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας, υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν, πως η χώρα μπορεί να πετύχει περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ παρουσίασε πέντε κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής  που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχία κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Οι άξονες αυτοί είναι:

* Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού.
* Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
* Στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
* Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
* Επένδυση πόρων στην Εθνική Τουριστική Προβολή. 
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από