Την έντονη δυσαρέσκεια των εφοπλιστών στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τριπλασιασμό της φορολογίας τους εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης (φωτογραφία αριστερά).

Ο κ. Βενιάμης, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της Ενωσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και ότι προχώρησε στην υποχρεωτική φορολόγηση για τα επόμενα τρία χρόνια των πλοιοκτητριών και διαχειριστικών εταιρειών παρά το γεγονός ότι είχαν από κοινού υπογράψει τον περασμένο Ιούνιο συμφωνία για την εθελοντική εισφορά τους.

Η συμφωνία αφορούσε τη δέσμευση των ελλήνων εφοπλιστών να υπάρξει εθελοντικός διπλασιασμός για τρία έτη της φορολογίας χωρητικότητας, τόσο για τα πλοία υπό ελληνική σημαία όσο και για τα πλοία με ξένη σημαία που διαχειρίζονται εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Οπως τόνισε ο κ. Βενιάμης, το ουσιαστικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι ο κλονισμός του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας και η δημιουργία αρνητικού κλίματος για κάθε είδους επιχειρηματική επένδυση στην Ελλάδα.