Στη Χάλκη μετέβη την Πέμπτη από την Κωνσταντινούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη, με την ευκαιρία του εορτασμού της Θεολογικής Σχολής.

Εκεί τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα αλλά διεθνές και οικουμενικό.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε την επαναλειτουργία της και θα δούμε τη Σχολή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο γεμάτο νέους ιερείς όπως ακριβώς το οραματίζεται ο Παναγιώτατος», τόνισε και έδωσε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και πως θα θέσει το θέμα άμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε για την Ντόρα Μπακογιάνη ότι είναι από τους λίγους πολιτικούς στην Ελλάδα που εργάστηκε ειλικρινώς και έμπρακτα για την προσέγγιση των δύο χωρών και για τα ζητήματα της ομογένειας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Πέτυχε πολλά αλλά, αν ήταν εξίσου μεγάλη και η θέληση της τουρκικής πλευράς, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχαινε και άλλα», ανέφερε ο Πατριάρχης.

Επίσης σημείωσε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών και από νέο της αξίωμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης (σ.σ.: πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων) «θα συνεχίσει τον αγώνα για τα δίκαια του ελληνισμού και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όπως υποσχέθηκε».

Η Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη στην 17η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του ιδρύματος Στρατηγικών και κοινωνικών ερευνών Μαρμαρά.

Το θέμα της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη στην συνάντηση ήταν «Η σημασία της ειρήνης: Από τον τοπικό διάλογο στον παγκόσμιο». Η πρώην υπουργός είχε επισκεφθεί και την περασμένη Τρίτη τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Στην συνάντησή τους εκείνη παραβρέθηκε και ο ηγέτης των Μουσουλμάνων του Καυκάσου.