Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, παραπέμπεται το ακανθώδες θέμα που ανέκυψε με την υποψηφιότητα του «δεξιών αποχρώσεων» Θόδωρου Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνεδρίαση του οργάνου είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης αναβλήθηκε, λόγω της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.

Και αυτή η επίκληση της απουσίας του Τσίπρα αποτελεί ενδεικτικό του εσωκομματικού προβλήματος που έχει ανακύψει: Θεωρητικά η παρουσία του προέδρου δεν θα ήταν απαραίτητη αφού η συνεδρίαση ήταν για να συζητηθεί η ευρωλίστα, ωστόσο το θέμα του Καρυπίδη τέθηκε από πολλούς και απαιτούσε την παρουσία Τσίπρα.

Επανεξέταση της υποψηφιότητας Καρυπίδη, λόγω του ακροδεξιού προφίλ του, έχουν ζητήσει δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Πάνος Λάμπρου, οι οποίοι προέρχονται από συνιστώσες που πρόσκεινται στην πλειοψηφία, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Νταβανέλλος, Κοσμάς, Θεωνάς).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Καρυπίδη είναι και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος την Τετάρτη ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αντίθετος με κάθε μορφή ρατσισμού, άρα και με τον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι».

Τα social media άλλωστε πήραν πάρει φωτιά από αντιδράσεις μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για τον Θόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος σε παλαιότερες αναρτήσεις στο facebook είχε κάνει σχόλια του τύπου «το όνομα ΝΕΡΙΤ είναι εβραϊκό», ενώ εντύπωση κάνει μια ανάρτησή του για τις φυλακίσεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

«Τώρα που η Χρυσή Αυγή μπήκε στην στενή, ο Ελληνικός λαός θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας, θα έχει λύσει όλα τα προβλήματα του και ευτυχισμένος θα απολαμβάνει την σωτηρία της δημ(ι)οκρατία τους. Οι φόροι θα μειωθούν δραστικά, οι μισθοί θα γίνουν βιώσιμοι, οι θέσεις εργασίας θα έρχονται κατά χιλιάδες, (ο Βενιζέλος υποσχέθηκε… 900.000 θέσεις εργασίας ), τα νοσοκομεία θα ανοίξουν για τον κόσμο και όχι μόνο για τους λαθρομετανάστες, τα σχολεία θα έχουν αρκετούς καθηγητές για να διδάξουν και προπαντός τα Εθνικά μας θέματα θα επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Καλό μεσημέρι!»

Την Τετάρτη, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του και έπειτα από τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ που εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι για να πάρει την εξουσία θέτει στην υπηρεσία του «ακροδεξιούς, φιλοχρυσαυγίτες και ρατσιστές» ο κοζανίτης δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε:

«Η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν με προφύλαξε απ’ την αρνητική έκπληξη της προπαγάνδας των ΜΜΕ και τους αφελείς συνοδοιπόρους της, για όσα ακούστηκαν για το άτομό μου. Η συσχέτισή μου με εθνικιστικά-ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα είναι απαράδεκτη.

Η στάση ζωής μου, η ιστορία και το ήθος μου είναι σε πλήρη αντίθεση μ’ αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Από παιδί μεγάλωσα και γαλουχήθηκα, στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον, με τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς, που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις.

Η ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που διαλύει την οικονομία της χώρας και φέρνει την κοινωνική καταστροφή, με οδήγησε στην άμεση πολιτική ενεργοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό κόσμο, για να μπορούμε να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Αυτές οι κοινές στοχεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. ενόχλησαν τα επιτελεία της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δηλώνω στρατιώτης στον στόχο της ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία. Το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας θα βαδίσει στον δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης».