«Εθνική ομάδα που θα προκριθεί στις 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα αντιμετωπίσει δύσκολους αντιπάλους από τον πρώτο νοκάουτ αγώνα αναζητά προπονητή να διαχειριστεί καλούς παίκτες με τρόπο ώστε η ομάδα να επιστρέψει στις επιτυχίες»!

Το παραπάνω κείμενο θα μπορούσε να είναι αγγελία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για τη θέση του νέου ομοσπονδιακού προπονητή ύστερα από τη χθεσινή κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας (30/8 – 14/9). Ο Αντρέα Τρινκιέρι που υπέγραψε πέρυσι διετές συμβόλαιο είναι «ξένο σώμα» προτού καν αναχωρήσει η εθνική ομάδα από το Κόπερ (πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ) και ουσιαστικά από τη Λιουμπλιάνα οι δρόμοι του Ιταλού με την ΕΟΚ, χώρισαν. Απομένει το τυπικό μέρος του διαζυγίου, κατά τη διάρκεια έκδοσης του οποίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος θα «τρέξει» ταυτόχρονα τις εξελίξεις για την πρόσληψη νέου ομοσπονδιακού προπονητή.

Από χθες οι υποψήφιοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες τη δεδομένη στιγμή είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, γνωρίζουν τους αντιπάλους της Εθνικής στην πρώτη φάση (30/8 – 4/9) αλλά και τις ομάδες από τις οποίες θα προκύψουν οι αντίπαλοί της στα νοκ-άουτ ματς. Εδώ είναι το σημαντικό σημείο της χθεσινής κλήρωσης και φυσικά όχι ο όμιλος της Σεβίλλης, όπου θα αγωνιστούμε.
Στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ που διαρρέει την πανέμορφη πόλη της Ανδαλουσίας, η Εθνική μας λογικά θα κάνει μια ωραία εκδρομή. Με τις Αργεντινή, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Φιλιππίνες, Σενεγάλη να συμπληρώνουν τον Β’ όμιλο, δεν μπορεί η ελληνική ομάδα να μην είναι μία από τις τέσσερις που θα προκριθούν στην επόμενη φάση.

Στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθούν οι ομάδες του πρώτου γκρουπ και του ομίλου της Εθνικής μας, οι αγώνες θα είναι νοκ-άουτ και οι αντίπαλοι ισχυροί και επικίνδυνοι από τη φάση των 16. Στον Α’ όμιλο κληρώθηκαν η διοργανώτρια Ισπανία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία μαζί με τις Σερβία, Βραζιλία, Αίγυπτο και Ιράν. Οι τέσσερις πρώτες είναι τα φαβορί για την πρόκριση και μία εξ αυτών θα κληθεί να αντιμετωπίσει στα νοκ-άουτ η Ελλάδα.

Αντιθέτω, αν η Εθνική μας κληρωνόταν σε έναν από τους ομίλους που βρίσκονται στο άλλο μισό του ταμπλό και θα διασταυρωθούν στη Βαρκελώνη, ο δρόμος θα είχε πιο εύκολα εμπόδια στις 16 και στον προημιτελικό.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ.

Α’ όμιλος: Ισπανία, Γαλλία, Σερβία, Βραζιλία, Αίγυπτος, Ιράν.

Β’ όμιλος: Αργεντινή, Κροατία, Ελλάδα, Πουέρτο Ρίκο, Φιλιππίνες, Σενεγάλη.

Γ’ όμιλος: ΗΠΑ, Ουκρανία, Φινλανδία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Δομινικανή Δημοκρατία.

Δ’ όμιλος: Λιθουανία, Σλοβενία, Αυστραλία, Μεξικό, Ανγκόλα, Κορέα.

Το πρόγραμμα της Εθνικής μας: Σενεγάλη (30/8), Φιλιππίνες (31/8), Πουέρτο Ρίκο (1/9), Κροατία (3/9), Αργεντινή (4/9).

Τέλος, για να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τη φάση των νοκ-άουτ αγώνων της Εθνικής, σημειώστε τις διασταυρώσεις.

Φάση των 16. 16Α: Α3-Β2, 16Β: Α1-Β4, 16Γ: Α4-Β1, 16Δ: Α2-Β3.

Προημιτελικά. 8Α: νικητής αγώνα 16Α – νικητής αγώνα 16Β, 8Β: νικητής αγώνα 16Γ – νικητής αγώνα 16Δ.

Ημιτελικός. νικητής αγώνα 8Α – νικητής αγώνα 8Β.