«Ψαλιδίζονται» κατά 700 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα για φέτος έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αφού στην οριστική αναβολή του νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ έρχεται να προστεθεί και αυτή για την ΕΥΔΑΠ.

Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του στην προσφυγή των εργαζομένων των δύο κρατικών μονοπωλίων της ύδρευσης, της ΕΥΑΘ, και της ΕΥΔΑΠ που ζητούν να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ με το επιχείρημα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τελικά θα την κάνει δεκτή.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, το ΤΑΙΠΕΔ, αναγκάζεται να αναθεωρήσει τον ούτως ή άλλως άκρως φιλόδοξο στόχο για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ φέτος από ιδιωτικοποιήσεις, σε 2,8 δισ. ευρώ, που και πάλι όμως θεωρείται λίαν φιλόδοξος.

Το γιατί είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Κυβερνητικές ολιγωρίες (η ανεξάρτητη αρχή για τα Λιμάνια παραμένει στα λόγια), παρεμβάσεις της Κομισιόν (από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ ως τον ΟΛΠ) και δικαστικές εμπλοκές (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), είναι παρούσες σχεδόν σε όλους τους επικείμενους μεγάλους διαγωνισμούς.

Το «κουβάρι» του ΟΛΠ

Καταρχήν ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, παραμένει ένας μεγάλος γρίφος. Εδώ και… κάμποσους μήνες, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, λόγω ακριβώς της στρατηγικής σημασίας της ιδιωτικοποίησης, επρόκειτο να περάσει από τη Βουλή, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

Αιτία, ότι το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας θέλησε να αλλάξει για μια ακόμη φορά τη σύμβαση, και να συμπεριλάβει ως κριτήριο επιλογής του πλειοδότη, και τις επενδύσεις που αυτός θα κάνει στο λιμάνι (ανταποδοτικές και μη). Τελικά κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται αλλαγή του χαρακτήρα του διαγωνισμού, και ότι δεν μπορεί να «περπατήσει» καθώς υπάρχει κίνδυνος η Κομισιόν να εγείρει θέμα κρατικών ενισχύσεων. Στα παραπάνω, προσθέστε και το θρίλερ με τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ-Cosco, στον οποίο η Κομισιόν έχει βάλει φρένο, θεωρώντας ότι ενισχύεται η δεσπόζουσα θέση των Κινέζων στον Πειραιά.

Παρ’ όλα αυτά το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει στην οριστική μορφή της σύμβασης, που προβλέπει πώληση του 67% του ΟΛΠ, και για το θέμα αυτό συνεδριάζει την Πέμπτη το διοικητικό του συμβούλιο. Είναι ωστόσο τόσο μπλεγμένο το κουβάρι με το μεγάλο λιμάνι, ώστε είναι παράτολμο να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για ένα διαγωνισμό που «προκηρύσσεται» συνεχώς εδώ και πάνω από χρόνο…

Δυστοκίες για 7 μεγάλους διαγωνισμούς

Στο μακρύ κατάλογο των δυστοκιών συγκαταλέγονται ακόμη η πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) όπου το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να βάζει βέτο, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (έχει λήξει η σύμβαση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και δεν μπορεί να ανανεωθεί καθώς με βάση την κοινοτική οδηγία απαιτείται νέος διαγωνισμός), τα ΕΛΠΕ (είχε ειπωθεί ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί παρά την εμπλοκή με τη ΔΕΠΑ όπου τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%), αλλά και ο ΟΔΙΕ (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη αλλά κινδυνεύει με ακύρωση αν δεν γίνουν νομοθετικές αλλαγές στο ισχύων φορολογικό καθεστώς).

Με λίγα λόγια, 7 διαγωνισμοί (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Εγνατία Οδός, ΟΔΙΕ, ΕΛΠΕ) αντιμετωπίζουν σοβαρές εκκρεμότητες, ώστε είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κάποιος για χρονοδιαγράμματα και στόχους.

Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΤΑΙΠΕΔ, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για να ενισχύσει την λειτουργία του, παραμένουν γράμμα κενό. Πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων που είχαν ενταχθεί σε «λάθος» νομοσχέδιο (σσ : εκείνο για τους πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο), και υπό τη διακομματική άρνηση της Βουλής να τις συζητήσει, αποσύρθηκαν άρον- άρον, αλλά έκτοτε αγνοούνται.

Οι ρυθμίσεις που έγιναν «καπνός»

Οι ρυθμίσεις εκείνες προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εκδίδει ανταλλάξιμες ομολογίες και warrants, να πουλάει μετοχές μέσω του λεγόμενου επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated bookbuilding), να διαθέτει μετοχές με δημόσια προσφορά επί μετοχών ήδη εισηγμένων, να αποδέχεται δημόσια πρόταση από τρίτο πρόσωπο για την απόκτηση εισηγμένων μετοχών εταιρείας μέτοχος της οποίας είναι το Ταμείο, κλπ.

Η κυβέρνηση απέσυρε όσες διατάξεις δεν είχαν σχέση με τους πλειστηριασμούς, αλλά έκτοτε δεν τις επανέφερε με άλλο νομοσχέδιο.

Μπροστά σε όλα τα παραπάνω, πολλοί χαρακτηρίζουν λάθος τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα στη Βουλή, ότι «το 2014 θα είναι το πιο αποδοτικό έτος του εκτελούμενου προγράμματος (σσ: ιδιωτικοποιήσεων) με σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο αλλά και την ελληνική οικονομία.

Εάν δεν επιλυθούν οι δικαστικές εμπλοκές, δεν τακτοποιηθούν οι κυβερνητικές εκκρεμότητες, και η Κομισιόν δεν πάψει να βάζει τρικλοποδιές, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο αναθεωρημένος φέτος στόχος για έσοδα 2,8 δισ. ευρώ.