Ωραίος άνθρωπος ο Μίτσελ. Ειλικρινής. Με ατάκες σωστές, που φανερώνουν ορθή σκέψη και φιλοσοφία. Δεν πρόκειται μόνο για κάποιον στυλάτο που κάθεται μπροστά στον πάγκο, αλλά για έναν προπονητή με ξεκάθαρες απόψεις αναφορικά με την ομάδα που οδηγεί. Εν προκειμένω τον Ολυμπιακό.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τι είπε χθες ο Ισπανός; Πως ο ομάδα του πρέπει να έχει ως πρότυπο την Πόρτο. Σωστή προσέγγιση. Γιατί η Πόρτο συγκαταλέγεται στις ομάδες της λεγόμενης «δεύτερης ταχύτητας» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με κατακτήσεις τίτλων. Συνεχείς διακρίσεις. Συμμετοχή σε τελικούς. Και, φυσικά, ομάδα που λειτουργεί ως εταιρεία. Αγοράζει παίκτες φθηνά και τους πουλάει ακριβά, όπως έκανε με τον Φαλκάο και τον Χουλκ, για να θυμηθούμε τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα. Η Πόρτο, με εξαιρετικό δίκτυο σκάουτινγκ, μαζεύει πληροφορίες, τις αξιοποιεί και στην πορεία κερδίζει. Κάτι αντίστοιχο πασχίζει να κάνει το τελευταίο διάστημα ο Ολυμπιακός, που αντιλαμβάνεται σταδιακά πως δεν έχει νόημα να κοιτά το πάνω ράφι των ομάδων αν πρώτα δεν βρεθεί στο δεύτερο. Η Πόρτο σε αυτό το γκρουπ ανήκει και στον Πειραιά το δικό της επιχειρηματικό στυλ μπορούν να ακολουθήσουν.

Και όπως πρόσθεσε ο Μίτσελ, η πρόοδος των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού είναι κάτι που τον χαροποιεί. Δεν προβληματίζεται. Γιατί πολύ απλά η επιβράβευση είναι (και) δική του, ενώ οι πιθανές προτάσεις αντανακλούν και στη δουλειά που κάνει. Αλυσίδα είναι αυτά. Οπως μεγάλη δουλειά είναι και τα πάρε-δώσε με τους ατζέντηδες. Ανοίγουν οι πόρτες για πωλήσεις, ταυτόχρονα όμως ανοίγουν και για αγορές. Για παράδειγμα, η απόκτηση του Πελέ και η επαφή με τον μεγαλοατζέντη Μέντες σε βάθος χρόνου ενδέχεται να αποβεί θετική για τον Ολυμπιακό. Εστω κι αν ο Πελέ δεν πρέπει να θεωρείται άκρως απαραίτητος για τον Ολυμπιακό.

Το στίγμα του νέου Ολυμπιακού δόθηκε, συνεπώς, από τον Μίτσελ. Οι ψύχραιμοι ας δουν τις προσεγγίσεις του τεχνικού και ας αντιληφθούν πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της η ελληνική ΠΑΕ και κάθε άλλη εταιρεία από το εγχώριο πρωτάθλημα.