Αγγελία ακόμη δεν έχουν βάλει. Ούτε είναι εντελώς σαφές ποιος ψάχνει και, κυρίως, ποιος θα αποφασίσει. Ωστόσο, είναι λίγο περισσότερο σαφές ποιος, ή μάλλον ποιοι ενδιαφέρονται – παρότι πιο κοντά στην αλήθεια θα ήταν το ερώτημα ποιος δεν ενδιαφέρεται. Ο λόγος για τον αρχηγό των 58, ή μάλλον τον επικεφαλής της ευρωλίστας στην οποία αυτοί θα συμμετέχουν

Προς Θεού, όχι ονόματα! Στη φάση αυτή κανείς δεν θέλει να ακουστεί το όνομά του. Και κανείς δεν θέλει από τώρα να σπρώξει στην αγορά το όνομα εκείνου που υποστηρίζει. Ωστόσο, τρία πράγματα είναι σίγουρα: η εκδοχή να ηγηθεί ο Τάσος Γιαννίτσης των 58 δεν ισχύει πλέον· τους 58 έχει εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπεί ο Γιάννης Βούλγαρης· και οι τρεις αναφερόμενοι για τον ρόλο του μπροστάρη των 58 έχουν επώνυμο που αρχίζει από «Π».

ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δύο είναι τα ζητούμενα. Τι είδους προφίλ αναζητείται; Και ποιος θα αποφασίσει; Το πρώτο είναι κάπως πιο καθαρό από το δεύτερο. Στην πολιτική όμως όλα είναι διαδικασίες. Ηδη ξέρουμε ότι το ΠαΣοΚ προτίθεται να πάει σε οργανωτική διάσκεψη για την Ελιά. Δεν ξέρουμε όμως αν η ευρωλίστα ή ο επικεφαλής της θα είναι πρόσωπο που θα βγει από κάλπη. Δηλαδή που θα προκύψει με όρους άμεσης δημοκρατίας και διαδικασίες ανοιχτές σε όλους σε όλη την Ελλάδα.

Η προσφυγή στη βάση έχει το πλεονέκτημα της «μόχλευσης» –δηλαδή της κοινωνικής νομιμοποίησης. Μπορεί όμως να αποδειχθεί ανεξέλεγκτη. Διότι ναι μεν είναι το ΠαΣοΚ που έχει τους μηχανισμούς για να την οργανώσει. Αλλά η Ελιά υπερβαίνει τα στενά όρια ενός σμικρυμένου ΠαΣοΚ. Και σε ανοιχτές προκριματικές χωρίς λίστα μελών –που τι νόημα θα έχει σε ένα νέο σχήμα; –παίζει μεγάλο ρόλο πόσους ψηφοφόρους μπορεί να στείλει κάθε υποψήφιος στις κάλπες.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Από την πλευρά του ΠαΣοΚ έχουν ακουστεί για τα διαδικαστικά διάφορες απόψεις στελεχών, ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αν «ορίσει» την ευρωλίστα, όπως του προτάθηκε πονηρά από κάποιους στο Πολιτικό Συμβούλιο, τότε τη χρεώνεται εξ ολοκλήρου. Αν την ψηφίσει, η βάση δεν είναι εντελώς βέβαιο τι θα προκύψει. Από την πλευρά των 58 –που δεν είναι όμως ομοιογενής ομάδα –η κάλπη είναι επιθυμητή _ θεωρείται μάλιστα καταλυτική _ ενώ η υποτιθέμενη οργανωτική υπεροπλία του ΠαΣοΚ δεν τους πολυτρομάζει. Δύσκολα, βεβαίως, μπορούν να απεγκλωβιστούν από τη Χαριλάου Τρικούπη έστω κι αν, παρά την αστική ευπρέπεια των καθηγητών που συγκροτούν τον κορμό των 58, ζητήθηκε από τη Συλβάνα Ράπτη, ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, να μην είναι παρούσα στη συνάντηση με τον Χάνες Σβόμποντα.

Οι 58 βλέπουν επίσης με σκεπτικισμό μια πιθανή επάνοδο του Ανδρέα Λοβέρδου στο μαντρί, αφού τους θεωρεί περιττούς, ενώ εισπράττουν με κάποια απογοήτευση την εχθρότητα των πάσης φύσεως στελεχών πρώτης γραμμής. Αν ο Ηλίας Μόσιαλος έχει τον ίδιο πολιτικό πολιτισμό με τους 58, αυτό, βεβαίως, δεν ισχύει καθόλου για πασοκικούς «Νεάτερνταλ» τύπου Παναγιωτακόπουλου που θέλει η Χαριλάου Τρικούπη να εμπλέξει στην όλη υπόθεση της Ελιάς. Αντιθέτως, παρά τα φαινόμενα, δεν υπάρχει αρνητικό ηλεκτροστατικό στη σχέση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά κατανόηση για τις προθέσεις και τους ελιγμούς του όπως και για την αναγκαιότητα να είναι εταίρος στο εγχείρημα έστω και από κάποια ιδανική απόσταση.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ. Αν τα οργανωτικά είναι ερωτηματικό, το θέμα του προφίλ είναι πιο ξεκαθαρισμένο. Αναζητείται πλέον το αρχέτυπο ενός πρόσωπου 35-44 ετών, γένους αρσενικού, με εμπλοκή στη δημόσια ζωή αλλά χωρίς φθορά, προσωπική ή κομματική. Μετά και την τελευταία εβδομάδα, τρία είναι τα ονόματα αναφοράς που σκιαγραφούν τρία επιμέρους προφίλ, με λίγο διαφορετική απόχρωση το καθένα.

n Το πρώτο προφίλ (ο «νεαρός καθηγητής») εγγράφεται στον αστερισμό Σημίτη – Παπαδήμου, με πολύ αξιόλογες πανεπιστημιακές περγαμηνές, όση χρειάζεται κυβερνητική εμπειρία –αλλά σε επίπεδο κορυφής –και μηδενική φθορά, που όμως πάει μαζί με περιορισμένη αναγνωρισιμότητα. Το προφίλ είναι εκσυγχρονιστικό/μεταρρυθμιστικό για αυτούς που το υποστηρίζουν, δεξιόστροφο για αυτούς που είναι πιο επιφυλακτικοί. Είναι η πρόταση που είναι πιο κοντά στον πυρήνα των 58 –αν αυτός ταυτίζεται με τους καθηγητές –αλλά είναι μακρινή στο ΠαΣοΚ, έστω κι αν το πρόσωπο δεν είναι άγνωστο στον πρόεδρό του.

n Το δεύτερο προφίλ (ο «προεδρικός διανοούμενος») εγγράφεται στον κύκλο νεότερων στελεχών που στρέφεται περί τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Ακαδημαϊκές περγαμηνές βρίσκουμε και εδώ, αλλά και αναφορά στη Χαριλάου Τρικούπη του Βενιζέλου. Δι’ αυτής διαμεσολαβείται και η σχέση με το Κίνημα. Αν το προφίλ αυτό είχε απήχηση και «γκελ» στους ψηφοφόρους εικάζεται ότι το γραφείο προέδρου θα το ευνοούσε, αναζητώντας όμως αντίστοιχη νομιμοποίηση στους 58 όπου δραστηριοποιείται ήδη ο ενδιαφερόμενος για να εγκλιματισθεί, αλλά και να συμμετάσχει στα δρώμενα.

n Το τρίτο προφίλ (ο «αριστερός αουτσάιντερ») εγγράφεται στον μετριοπαθή αριστερό χώρο με βατήρα την επικοινωνία και την αναγνωρισιμότητα. Είναι πρόσωπο που προέρχεται από άλλο κόμμα και βρίσκεται σε άνοδο. Είναι φορέας προβληματισμού για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού μετώπου στον οποίο δεν ανταποκρινόταν το κόμμα όπου βρισκόταν ως τώρα. Εχει λοιπόν φόρα και στόρι –αλλά έχει προσγειωθεί ως αστεροειδής στους 58 και προκαλεί αντιδράσεις στο ΠαΣοΚ ενώ δεν είναι και πρόσωπο με το οποίο έχει οικειότητα ο πρόεδρός του. Με άλλα λόγια, πατάει στον αέρα.

Το πρώτο προφίλ είναι πιο κοντά στην κοινωνία (αστών) πολιτών και αναπαράγει τον εγχώριο μύθο του καθηγητή που γίνεται πολιτικός. Το δεύτερο προφίλ δεν αποσταθεροποιεί τις ισορροπίες εντός ΠαΣοΚ, που εμφανίζεται να ανανεώνεται με δικά του στελέχη. Το τρίτο προφίλ δίνει μια αριστερή γεύση στην ευρωλίστα της Ελιάς, η οποία την καθιστά ανταγωνιστική πρωτίστως προς τη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει ο καλύτερος…