Οταν χρειάζεται η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για να διορθωθούν ανάλγητες αποφάσεις του φορολογικού επιτελείου – όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες – τότε επιβεβαιώνεται ο Σαίξπηρ: «Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»...

Επειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια Μνημονίου θα περίμενε κανείς ότι η χώρα θα είχε επιτέλους αποκτήσει ένα μόνιμο, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι οι θυσίες τους – που είναι τεράστιες – δεν πάνε χαμένες.

Η πραγματικότητα δείχνει εντελώς διαφορετική: οι αιφνιδιασμοί είναι συνεχείς από την πλευρά του φορολογικού επιτελείου – και μάλιστα οι εκπλήξεις που επιφυλάσσονται στους φορολογουμένους είναι μονίμως αρνητικές. 

Η ανακοίνωση δρακόντειων προστίμων για καθυστέρηση έστω και μιας ημέρας στην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, όπως και το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων ακόμα και για ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο, είναι μόνον τα τελευταία κρούσματα. 

Είχαν προηγηθεί ατυχείς ρυθμίσεις, όπως εκείνη για το πετρέλαιο θέρμανσης, που μείωσαν τα δημόσια έσοδα και πάγωσαν τα νοικοκυριά. Ή εσχάτως η φορολόγηση των ακινήτων, που περιλαμβάνει ανεξήγητες αδικίες για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. 

Κάποιοι στο φορολογικό επιτελείο της κυβέρνησης συμπεριφέρονται σαν μαθητευόμενοι μάγοι. Είναι προφανές ότι έχουν κλωτσήσει τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν – και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Το πολιτικό κόστος τέτοιων αψυχολόγητων κινήσεων είναι ανυπολόγιστο. Σε μία περίοδο μεγάλης φορολογικής κόπωσης οι πολίτες δεν μπορούν – και δεν θέλουν – να δείξουν κατανόηση για ατυχείς χειρισμούς και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις. 

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε εκ των υστέρων διορθωτικές κινήσεις: οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προσώπων ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του φορολογικού επιτελείου. Τα αποθέματα συναίνεσης και οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από