Αλληλοκατηγορίες εκτόξευσαν συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά το τέλος των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, οι οποίες έληξαν χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ανωριμότητα», ενώ ο Λουάι Σάφι από την αντιπολίτευση δήλωσε ότι το καθεστώς δεν επιθυμεί να σταματήσει η αιματοχυσία.

«Με λύπη σας λέω ότι δεν επιτύχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαλόγου» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

Κατηγόρησε για αυτή την εξέλιξη «την έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας» των ηγετών της αντιπολίτευσης και «την επιθυμία τους να συντομεύσουν τη σύνοδο, σαν να επρόκειτο να έρθουμε εδώ για μία ώρα και για να τους δώσουμε τα πάντα», ενώ κατήγγειλε «τις ψευδαισθήσεις στις οποίες ζούνε».

«Δυστυχώς παρατηρήσαμε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών (των ανθρώπων) και όσων συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης στη Συρία […] Φυσικά όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο εξωτερικό, θα έχουν μια κάποια αποστασιοποίηση, ας πάνε στη Χομς και θα δούμε τι θα τους συμβεί» είπε ο Μουάλεμ.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζόχμπι, μέλος επίσης της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Δαμασκός δεν θα κάνει «καμία υποχώρηση» στις διαπραγματεύσεις.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ένα νέος γύρος, όμως ούτε σε αυτόν, ούτε στον επόμενο, (η αντιπολίτευση) δεν θα κερδίσει καμία υποχώρηση από τη συριακή αντιπροσωπεία» υπογράμμισε ο αλ Ζόχμπι μιλώντας σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ενώ προέβλεψε ότι η εξέγερση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα η κυβέρνηση συνεχίζει να «επιτίθεται» στον συριακό λαό.

«Μόλις το καθεστώς σταματήσει να επιτίθεται στον λαό με αεροπλάνα, βαρέλια με εκρηκτικά, θα μπορέσει να ζητήσει την παύση της βοήθειας που προσφέρεται στην αντιπολίτευση για να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης «αντιστάθηκε στο καθεστώς, ένα καθεστώς που γνωρίζει μόνο το αίμα και τον θάνατο».

Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι υπήρξε «κοινό έδαφος» στις συνομιλίες και προγραμματίζει νέο κύκλο επαφών στις 10 Φεβρουαρίου.

Η αντιπολίτευση δέχθηκε να λάβει μέρος σε αυτόν, αλλά ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει δεσμευτεί για την συμμετοχή της κυβέρνησης. Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης δηλώνει ότι θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί τη Δαμασκό, πριν προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση.

Ο Μπραχίμι θα βρεθεί το Σάββατο στο Μόναχο, για διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είχε πει ότι η Γενεύη ΙΙ είναι ένα «πολύ σεμνό ξεκίνημα, όμως είναι ένα ξεκίνημα».

Στη διάρκεια των πολυήμερων επαφών στη Γενεύη σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν σε τοπικές εκεχειρίες, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων να φτάσουν σε περιοχές που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, είπε ότι οι συμφωνίες είχαν επιτρέψει να φτάσει βοήθεια σε μερικές εκατοντάδες οικογένειες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός στην πόλη Χομς δεν έχει εφαρμοστεί και η βοήθεια δεν έχει φτάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Επιτάχυνση ζητά ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών ΌπλωνΟ ρυθμός απομάκρυνσης των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας θα πρέπει να επιταχυνθεί, επισήμανε την Παρασκευή ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, καθώς μόλις το 5% των πιο επικίνδυνων ουσιών έχουν βγει μέχρι σήμερα από τη χώρα.

«Η ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού αυτής της διαδικασίας είναι προφανής» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αχμέτ Ουζουμτζού σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το θέμα της καθυστέρησης αυτής δίχασε τους αντιπροσώπους των χωρών που μετείχαν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ την Πέμπτη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού επίσημου ανακοινωθέντος, όπως ανέφερε μια πηγή του Οργανισμού.

Οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται πιο αυστηρές ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι πιο συγκαταβατικές απέναντι στη Δαμασκό. Το Συμβούλιο θα ξανασυζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 21 Φεβρουαρίου.

«Η Συρία επανέλαβε τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει ένα χρονοδιάγραμμα» ανέφερε ο Ουζουμτζού.

Μέχρι σήμερα μόνο δύο φορτία χημικών όπλων έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία, ένα στις 7 και άλλο ένα στις 27 Ιανουαρίου. Τα δύο αυτά φορτία αντιπροσωπεύουν «κάτι λιγότερο από το 5% των χημικών» που θα έπρεπε να έχουν φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αναφέρουν πηγές του Οργανισμού.

Με βάση το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ η Συρία θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρύνει 700 τόνους των πιο επικίνδυνων χημικών της, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και σαρίν.

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει επίσης να φύγουν από τη χώρα άλλοι 500 τόνοι λιγότερο επικίνδυνων ουσιών.

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την Πέμπτη την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της διαδικασίας, ωστόσο την Παρασκευή ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και αφοπλισμού στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσία χαρακτήρισε «απολύτως ρεαλιστικό» το στόχο που έχει τεθεί, να έχουν απομακρυνθούν δηλαδή όλα τα χημικά από τη Συρία μέχρι τις 30 Ιουνίου.