Επικίνδυνα απαγορευμένα αντιβιοτικά ανιχνεύθηκαν σε δείγματα πουλερικών από τις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.

Διαπιστώθηκε πάντως ότι η συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα, καθώς και όσες είναι παραγωγικά συνδεδεμένες με αυτή, δεν διακινούν προϊόντα χωρίς να έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη η εγκατάσταση τέθηκε σε καραντίνα μετά την ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των νιτροφουρανίων.

Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων Κτηνιατρικών Φαρμάκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται απαγορευμένα νιτροφουράνια σε δείγματα κρέατος. Έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2004 στην έγκριτη επιθεώρηση Analytica Chemica Acta» (520, 125-131, 2004) είχε δείξει ότι απαγορευμένα αντιβιοτικά (νιτροφουράνια) είχαν ανιχνευθεί σε δείγματα κρέατος σε τρεις χώρες -Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία- σε σύνολο 16 χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα νιτροφουράνια περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του ευρωπαϊκού κανονισμού 2377/90 λόγω ενδείξεων καρκινογόνου δράσης και επιδράσεων στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από