Επικίνδυνα απαγορευμένα αντιβιοτικά ανιχνεύθηκαν σε δείγματα πουλερικών από τις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.

Διαπιστώθηκε πάντως ότι η συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα, καθώς και όσες είναι παραγωγικά συνδεδεμένες με αυτή, δεν διακινούν προϊόντα χωρίς να έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη η εγκατάσταση τέθηκε σε καραντίνα μετά την ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των νιτροφουρανίων.

Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων Κτηνιατρικών Φαρμάκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται απαγορευμένα νιτροφουράνια σε δείγματα κρέατος. Έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2004 στην έγκριτη επιθεώρηση Analytica Chemica Acta» (520, 125-131, 2004) είχε δείξει ότι απαγορευμένα αντιβιοτικά (νιτροφουράνια) είχαν ανιχνευθεί σε δείγματα κρέατος σε τρεις χώρες -Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία- σε σύνολο 16 χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα νιτροφουράνια περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του ευρωπαϊκού κανονισμού 2377/90 λόγω ενδείξεων καρκινογόνου δράσης και επιδράσεων στο αναπαραγωγικό σύστημα.