Δεν διαπιστώθηκαν παράνομες ενέργειες σε κοινοτικά προγράμματα της περιόδου 1994-1999 και 2000-2006

που προορίζονταν για επενδύσεις στον τομέα τουριστικών επιχειρήσεων, διευκρίνισε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε απαντητικό έγγραφο σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ για «κοινοτικά χρήματα που κατέληξαν σε εξοχικές κατοικίες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΕΠ, την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καράμπελας επικαλούμενος δημοσιεύματα για «περιπτώσεις κοινοτικών κονδυλίων που ενώ προορίζονταν για επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, κατέληξαν σε ανέγερση ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών» και με «χαρακτηριστικές δύο υποθέσεις που φέρονται να σχετίζονται με μέλη του πολιτικού συστήματος, έναν πρώην υπουργό και έναν αρχηγό κόμματος».

Ο κ. Καραμπέλας στην ερώτηση που είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών ζητούσε να ενημερωθεί αν θα γίνει έλεγχος όλων των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν την τελευταία 15ετία για ενίσχυση της τουριστικής τους δραστηριότητας, μέσα από κοινοτικά προγράμματα όπως Leader, ΟΠΑΑΧ και ΕΣΠΑ και αν θα καταλογιστούν ευθύνες σε όλους όσους εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Ζητούσε επίσης να γίνει έλεγχος όλων των παραστατικών που έχουν εκδώσει οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως φιλοξενούν τουρίστες ή συγγενείς και γείτονες.

Στο απαντητικό του έγγραφο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνει ότι η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) αποτελεί συλλογικό όργανο της διοίκησης που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την Αρχή Πιστοποίησης και τους Φορείς Διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ. Αποστολή της ΕΔΕΛ είναι η διασφάλιση της τήρησης των εν λόγω προγραμμάτων μέσω τριών υποστηρικτικών διευθύνσεων. Ειδικότερα, οι Διευθύνσεις Δ51 και Δ56 προγραμματίζουν και υλοποιούν τους ελέγχους συστημάτων και πράξεων, σύμφωνα με το Ενωσιακό Κανονιστικό Πλαίσιο, και η ΕΔΕΛ διενεργεί συνεπώς δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαμορφώσει γνώμη για τη λειτουργία των Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως γίνεται γνωστό με το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα, η ΕΔΕΛ έχει διενεργήσει ελέγχους και σε επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν για ενίσχυση της τουριστικής τους δραστηριότητας, κυρίως μέσω των Προγραμμάτων των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών «Leader II» (προγραμματικής περιόδου 1994-1999) και «Leader +» (προγραμματικής περιόδου 2000-2006), που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Προσανατολισμού.

Οι ανωτέρω διενεργηθέντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΕΔΕΛ αφορούσαν τουλάχιστον το 5% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader II και της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις. «Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ανωτέρω ελέγχων, δεν διαπιστώθηκε η διάπραξη τέτοιου είδους παράνομων ενεργειών, όπως οι αναφερόμενος στην ερώτηση του βουλευτή», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και ενημερώνει ότι για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, η ΕΔΕΛ δεν έχει οριστεί Αρχή Ελέγχου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», για το οποίο αρμόδια είναι διαχειριστική αρχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.