Από τα χαμόγελα, την απόλυτη δόξα και την αθλητική υπεροχή, στην κατάθλιψη, στο αλκοόλ, στην κλινική. Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ, ολυμπιονίκης της κολύμβησης και ζωντανός θρύλος των υδάτινων σπορ ζει ένα δράμα. Δίνει και πάλι μάχη με αντίπαλο όχι τις πισίνες και τους άλλους πρωταθλητές της κολύμβησης αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό: Εισήχθη σε κλινική στο Σίδνεϊ για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό.

Μέλη της οικογένειάς του επιβεβαίωσαν ότι στις αρχές της εβδομάδας ο 31χρονος σήμερα Θορπ τραυματίστηκε πέφτοντας στο σπίτι και για αυτό αναζήτησαν βοήθεια. To βράδυ της Τετάρτης εισήχθη σε νοσοκομείο.

Ο Θορπ είναι υπό την παρακολούθηση ειδικών που προσπαθούν να τον ενισχύσουν στην προσπάθεια να βγει από την κατάθλιψη η οποία επέστρεψε στη ζωή του έπειτα από την αποτυχημένη του προσπάθεια να επανέλθει στην ενεργό δράση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Για τον υπόλοιπο κόσμο ο Θορπ ήταν το πρότυπο της ευτυχίας. Επιτυχημένος, χρυσός ολυμπιονίκης, εθνικός ήρωας στην Αυστραλία μετά τους θριάμβους του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004, πάντα χαμογελαστός. Ετσι κατάφερνε να ξεγελά για χρόνια τους γύρω του, καθώς ούτε οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι δεν γνώριζαν τη μάχη του με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό.

Ακόμη και το περασμένο σαββατοκύριακο ο κάτοχος πέντε χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων εθεάθη στις κερκίδες του Αυστραλιανού Οπεν και φαινόταν χαρούμενος.

Στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε πέρυσι, ο Θορπ είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματά του. «Ούτε η οικογένειά μου δεν γνωρίζει ότι πέρασα το μεγαλύτερο μέρος τη ζωή μου με αυτό που θα περιέγραφα ως κατάθλιψη», έγραφε. «Κατέφευγα στο αλκοόλ για να διώξω από το κεφάλι μου τις απαίσιες σκέψεις και να φτιάξω τη διάθεσή μου. Υπήρχαν πολλές φορές στην προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας που κακοποιούσα τον εαυτό μου με αυτό τον τρόπο. Υπήρχαν ημέρες που δεν μπορούσα να βγω από το κρεβάτι, να αντιμετωπίσω τον κόσμο».