Οικονομικά οφέλη μέσω της φορολογίας, νέες θέσεις απασχόλησης, μείωση του κόστους και αποδοτικότερη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών είναι τα βασικότερα οφέλη που αναμένει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την ανοιχτή διάθεση των δημόσιων δεδομένων.

Δημόσια δεδομένα είναι οι πληροφορίες που παράγουν και διαθέτουν οι φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Το data.gov.gr, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, είναι η υπηρεσία που προσφέρει πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα όλων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέτοια σύνολα δεδομένων αφορούν οικονομικά στοιχεία, προμήθειες, αποφάσεις του κράτους, φορολογία και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, το περιβάλλον, την οικοδομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, τον πολιτισμός και τον τουρισμός, την εκπαίδευση και έρευνα, τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής στον κατάλογο διατίθενται 37 σύνολα δεδομένων.

Οπως εκτιμά το υπουργείο, η διάθεση των δεδομένων αυτών μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας θα οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη άνω των 40 δισ. ευρώ για την ΕΕ, καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα τρία τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τομείς που θα ωφελούνταν περισσότερο είναι η εκπαίδευση, οι μεταφορές, τα καταναλωτικά προϊόντα, η ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η υγεία και η καταναλωτική πίστη).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ελεύθερη διάθεση των δημόσιων δεδομένων ρίχνει και το κόστος υπηρεσιών που προσέφεραν ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προηγουμένως έπρεπε να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν.

Τα δεδομένα που ήδη έχουν αναρτηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι τα ακόλουθα:

- Πρόγραμμα Διαύγεια - Αποφάσεις

- Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

- Τεχνικά Δελτία - Διαγωνισμοί - Συμβάσεις της ΚτΠ ΑΕ
- Στατιστικά και Σχόλια Διαβούλευσης OpenGov
- Εξέλιξη της απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα (2009-2012)

- Μηνιαία Μεταβολή Τακτικού Προσωπικού Δημοσίου Τομέα (2013)
- Τελικές Εργασίες Σπουδαστών ΕΣΔΔΑ
- Επιμορφωτικά προγράμματα ΕΚΔΔΑ
- Αποθετήριο Μελετών Δημοσίου
- Νέες Τεχνολογίες στις Επιχειρήσεις

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από