Ξεσπάθωσε ο Τόνι Αμποτ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, εναντίον της κρατικής τηλεόρασης ABC κρίνοντας πως ο τρόπος που παρουσιάζει το κανάλι την μεταναστευτική πολιτική δεν είναι τόσο «πατριωτικός» όσο θα έπρεπε.

Το ζήτημα της παροχής ασύλου σε μετανάστες που φτάνουν στην Αυστραλία με πλοιάρια από τα βόρεια έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στο Σίδνεϊ.

Το ABC έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε καταγγελίες για κακοποίηση μεταναστών από τις κρατικές αρχές και έχει στηλιτεύσει τη «φειδωλή» επίσημη ενημέρωση γύρω από το θέμα.

Οι αναφορές από τις αρχές περιορίζεται σε ανακοίνωση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στην Αυστραλία και δεν δίνονται διευκρινίσεις για το έαν αιτούντες άσυλο επαναπροωθούνται στην Ινδονησία.

«Ο κρατικός μας τηλεοπτικός φορέας δεν στέκεται στο πλευρό των Αυστραλιανών» είπε ο Άμποτ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη.

«Παίρνουν το μέρος όλων των άλλων εκτός από της Αυστραλίας» είπε. Το κανάλι, υποστήριξε, «θα έπρεπε να δείχνει και μία στοιχειώδη στήριξη στη δική μας πλευρά».

Ο Αμποτ επέκρινε επίσης την εκτενή κάλυψη που είχε το ABC στις αποκαλύψεις του Σνόουντεν (οι οποίες προκάλεσαν ιδιαίτερα στην Αυστραλία μίνι διπλωματική κρίση με την Ινδονησία). Εάν υπάρχουν στοιχεία, είπε ο πρωθυπουργός, «φυσικά και θα έπρεπε το ABC να τα δημοσιεύει, αλλά δεν μπορείς να είσαι επικριτικός απέναντι στη χώρα σου».

Το κανάλι δεν έχει αντιδράσει, αλλά η αντιπολίτευση συστήνει στον Αμποτ «να σταματήσει να παραπονιέται για την κάλυψη στα ΜΜΕ και να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός».