Στην Κεφαλονιά διανυκτέρευσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την Τετάρτη επισκέφθηκε στις πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί για την Αθήνα, ζήτησε από τον πιλότο του πρωθυπουργικού αεροσκάφους να κατευθυνθεί στην Κεφαλονιά.

«Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μία πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια, έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο με βάση το σχέδιο «Ξενοκράτης» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί και από το πρωί της Τετάρτης, επισκέφτεται τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι μηχανικοί συνεχίζουν το έργο της καταγραφής των ζημιών στα κτίρια. Σημειώνεται ότι το 50% των 300 σπιτιών που ελέγχθηκαν σε Ληξούρι και Αργοστόλι έχει κάποια ζημιά. Ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

Τρεις μετασεισμικές δονήσεις

Η μετασεισμική ακολουθία στο νησί είναι πλούσια, μάλιστα νωρίς το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις αρκετά μεγάλες σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,6 -4,3 και 4 βαθμών. Οι δύο πρώτες δονήσεις στις 5:12 και στις 7:00 ήταν ιδιαίτερα αισθητές με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν απότομα τον κόσμο. Την ίδια ώρα η αγωνία των κατοίκων εντείνεται εξαιτίας και των κακών καιρικών συνθηκών.

Γερ. Παπαδόπουλος: «Πιθανότατα κύριος ο σεισμός της Κυριακής»

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε το πρωί: «Σήμερα είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Παπαδόπουλος αφήσε ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών. «Δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτήρια , θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοι, γύρω στις 12:30 το βράδυ, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο καθένας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, από την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκαν 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3, και εκατοντάδες μικρότεροι.