Αίσθηση προκάλεσε μια ειρωνική όπως φαίνεται αποστροφή της ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, όταν είπε πως «αν η ΝΔ εγκαταλείψει την πολιτική της δεν έχουμε αντίρρηση να συγκυβερνήσουμε».

Αυτή η φράση ερμηνεύτηκε από μερίδα μέσων ενημέρωσης ως «παράθυρο» συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού» γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Γλέζου αλλά και τοποθέτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα σενάρια περί δυνατότητας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δύναμή της.

«Όσον αφορά την πρόταση που μας γίνεται για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, αποδεικνύει ακριβώς ότι δεν έχει πια τη δύναμη, την έχει χάσει και γι’ αυτό ζητά να συγκυβερνήσουμε, να συγκυβερνήσει το ζενίθ με το ναδίρ. Δηλαδή θα εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτικού του δανεισμού; Θα εγκαταλείψει την πολιτική να αρπάζει από το λαό για να σώσει τις τράπεζες; Εάν ναι, εάν σκέφτεται να τα εγκαταλείψει όλα αυτά η κυβέρνηση, δεν πιστεύω αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε αντίρρηση να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ, εφόσον εγκαταλείψει όλη αυτή την πολιτική που έχει» είπε ο Μανώλης Γλέζος.

Αργότερα σεγραπτή δήλωση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, στην οποία ο Μανώλης Γλέζος είναι ηγετικό στέλεχος, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:

«Είναι πέρα από κάθε λογική το κομμάτι της ομιλίας στη Βουλή με το οποίο ειρωνεύεται ο Μανώλης Γλέζος την αδύναμη και πανικόβλητη κυβέρνηση, να το μετατρέπουν σε δήθεν πρόταση συνεργασίας. ‘Η είναι παντελώς ανίκανοι να καταλάβουν την ειρωνεία – συνεπώς επικίνδυνοι – ή είναι τόσο πανικόβλητοι που πατάνε πάνω στην ειρωνεία για να βρουν σανίδα σωτηρίας».

Παρέμβαση Βούτση

Στο θέμα των σεναρίων περί «μεγάλου συνασπισμού» τοποθετήθηκε στη Βουλή και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης ο οποίος ανέφερε ότι τα μέσα ενημέρωσης, «τα δελτία των «8», οι τηλεοράσεις, τα πρωινάδικα» όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν ασχολούνται με τα «σοβαρά θέματα».

«Με τι ασχολούνται; Με την πρόσκληση, λέει, να γίνει ένας μεγάλος συνασπισμός, ένα… coalition γερμανικό στην Ελλάδα» προσέθεσε και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ συνέχισε: «Γιατί; Γιατί μας κάνετε αυτή την πρόσκληση κύριοι της ΝΔ μέσα από τις χειραγωγημένες ειδήσεις και μέσα από τις χειραγωγημένες συζητήσεις των ΜΜΕ;Είναι σαφέστατο ότι είναι μια πρόσκληση για συνενοχή στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, στην κοινωνική εκμετάλλευση που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή και στην απαξίωση της χώρας. Μας καλείτε να πάρουμε την ευθύνη για ένα ιστορικό ατόπημα και για έναν εγκλωβισμό της Αριστεράς σε μια τέτοια λογική και σε μια τέτοια συμπαιγνία.Την απάντηση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη δίνει, νομίζω, ο ίδιος ο λαός μας. Την Πομπηία στην οποία οδηγείτε τα πράγματα θα τη ζήσετε και θα τη χρεωθείτε μόνοι σας. Ούτε η χώρα θα την χρεωθεί, ούτε βέβαια η αριστερά, ούτε οι κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με την αγωνία να σταθεί στα πόδια της αυτή η χώρα».