«Ακουγα τραγούδια του στο σπίτι –στο Ιντερνετ. Μα τόσες επιτυχίες και όλες δικές του;». Οι δύο πιτσιρικάδες, όχι πάνω από 25 ετών, στέκονταν από νωρίς στο φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, χθες το βράδυ, στην πρώτη από τις δύο βραδιές-αφιέρωμα στον συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Χρήστο Νικολόπουλο.

Από νωρίς ένα ποτάμι κόσμου όλων των ηλικιών είχε γεμίσει κυριολεκτικά την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (ανάμεσά τους διακρίναμε τον Θόδωρο Πάγκαλο, τον επιχειρηματία Ηλία Μαροσούλη, την τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου, τον στιχουργό Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον νέο συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη).

Ενα κοινό ετερόκλητο που πήγε να απολαύσει τα τραγούδια του Νικολόπουλου, για την ακρίβεια 41 κομμάτια από ένα περιβόλι 1.800 που έχει γράψει στην πενηντάχρονη διαδρομή του. Ηταν εκεί και ένα κομμάτι κόσμου που τον ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια στα νυχτερινά κέντρα και στις συναυλίες. Ακόμη, ένα πιο νέο ηλικιακά κοινό που είχε την περιέργεια να ακούσει γνωστά σουξέ σε ένα άρτιο ηχητικά και ακουστικά περιβάλλον όπως η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου –και μάλιστα από μια μεγάλη ορχήστρα, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Αντώνης Γούναρης. Και πάνω από όλα ο κόσμος που τον αγάπησε από το 1968 που έγραψε το πρώτο του τραγούδι.

Ενα κολάζ φωτογραφιών και βίντεο από την καριέρα του προλόγισαν τη βραδιά –η σκηνοθεσία ήταν της Πέμυς Ζούνη. Ο Χρήστος Νικολόπουλος βγήκε στη σκηνή γύρω στις 20.45, φορώντας κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, εμφανώς συγκινημένος και χωρίς μπουζούκι στάθηκε δίπλα στους Γιώτα Νέγκα, Μελίνα Ασλανίδου, Κώστα Μακεδόνα και Δημήτρη Μπάση. Ολοι μαζί ερμήνευσαν το «Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ.» και συνέχισαν με το «Ολα μου τα καράβια». Μια βραδιά με συγκίνηση και παλμό είχε μόλις αρχίσει.

Αμέσως μετά ο συνθέτης, με τρακ, ευχαρίστησε τους θεατές και τον Βήμα FM (που οργάνωσε με την εταιρεία Prospero τις δύο βραδιές) και ο ένας μετά τον άλλον οι τραγουδιστές ερμήνευσαν τις επιτυχίες του. Η αρχή έγινε με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Δημήτρη Μπάση, η Γιώτα Νέγκα έκλεψε την παράσταση όταν βγήκε στη σκηνή και ερμήνευσε τη «Διαθήκη» (σε στίχους Μάνου Ελευθερίου) καθώς είναι στο πιο ώριμο σημείο της πορείας της.

Το τέλος του πρώτου μέρους ανήκε σε δύο παλιούς φίλους του δημιουργού, τη Γλυκερία και τον Πασχάλη Τερζή, που απέσπασαν το πιο δυνατό χειροκρότημα, ειδικά όταν ο λαϊκός τραγουδιστής –τον ανακάλυψε πρώτος ο Νικολόπουλος πριν από 34 χρόνια στο κέντρο Καλύβια της Θεσσαλονίκης –στάθηκε δίπλα στον συνθέτη και ερμήνευσε επιτυχίες όπως το «Υπάρχω», το «Βραδιάζει» ή το «Φαντασία μου πλανεύτρα» που ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Πέντε μπουζούκια

Στην πολυμελή ορχήστρα ξεχώριζαν πέντε μπουζούκια (ανάμεσά τους ο παλιός συνεργάτης του Νικολόπουλου Μάκης Μαυρόπουλοςκαι ο συνθέτης και σολίστας Παναγιώτης Στεργίου).

Ο Χρήστος Νικολόπουλος όρθιος ανέλαβε και «χρέη» τραγουδιστή ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, επιτυχίες όπως το «Αγριολούλουδο» ή το «Αγάπησέ με» (σε ντουέτο ο Τερζής μετη Γλυκερία) συγκίνησαν το κοινό.