Hμέρες απολογισμού, αποφάσεων και μελλοντικής εξέλιξης έφερε ο χθεσινός εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Megaron Plus. Σε αυτό το διάστημα το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο έφτασε περίπου τα 350.000 άτομα. Ηταν μία δεκαετία που το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε σαν ένα διεθνές φόρουμ πρωτοπορίας, στοχασμού και διανόησης, φέρνοντας σε επικοινωνία το κοινό με τον κόσμο των βραβευμένων με Νoμπέλ προσωπικοτήτων, λογοτεχνών με παγκόσμια φήμη, πολιτικών με διεθνή επιρροή, επιστημόνων, ερευνητών, νομικών και οικονομολόγων της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε επίσημα ότι «ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το υπουργείο Πολιτισμού αποφασίσαμε να μην αφήσουμε το Μέγαρο Μουσικής να καταρρεύσει. Και σε αυτή την απόφαση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, καθώς σε λίγες ημέρες θα φέρουμε το ζήτημα στο Κοινοβούλιο ώστε το Μέγαρο να αποτελέσει σημείο συναίνεσης και όχι πολιτικής αντιπαράθεσης και να γίνει αφετηρία αντιμετώπισης από κοινού όλων των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Μάνος, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που περιλάμβανε πολιτικούς, πρεσβευτές και διευθυντές μορφωτικών ινστιτούτων ξένων χωρών, έδωσε έμφαση στον χαρακτήρα του πολιτισμού ως «δημόσιο αγαθό», τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις του Megaron Plus θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό καθώς το Μέγαρο πρέπει να ανήκει σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια παρουσίασε τον καθηγητή Κώστα Κωστή, ο οποίος αναλαμβάνει στο ξεκίνημα της δεύτερης δεκαετίας του Megaron Plus τον συντονισμό και τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος.

Megaron Plus, μέρος δεύτερο, και το καινούργιο στοιχείο που χαρακτηρίζει την οργάνωση των εκδηλώσεων είναι η συλλογική προσπάθεια ομάδων προσωπικοτήτων που θα προτείνει και θα συντονίζει τις εκδηλώσεις.

Ο υπεύθυνος του Megaron Plus Κώστας Κωστής αναφέρθηκε στις θεματικές ενότητες «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» και «Η επιστήμη στη ζωή μας», καθώς και στους συντονιστές τους Γιάννη Μπασκόζο, υπεύθυνο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», και τον καθηγητή Ηλία Κούβελα. «Σκοπός μας είναι να έρθει νέος κόσμος στο Μέγαρο, ακόμη και ο κόσμος εκείνος που δεν θα ενδιαφερόταν για την κλασική μουσική, αλλά που θα τον ενδιέφερε να αποκτήσει μια συστηματική γνώση σε διάφορους τομείς της επιστήμης ή των τεχνών, ή ακόμη να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του Μεγάρου».

ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ. Στα τέλη Μαρτίου το Megaron Plus εκχωρεί την αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών για να παρουσιάσει θεατρικά κείμενα στα οποία οι μαθητές του έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια. «Tο Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη για προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ιδιαιτέρως σε τομείς που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τη θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία» κατέληξε ο κ. Κωστής.

Το Megaron Plus συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνει τον θεματικό κύκλο «Ευρώπη: οικονομία και ανάπτυξη». Επιδιώκοντας την ανάπτυξη συνεργασιών με ξένους οργανισμούς και ιδρύματα συνεχίζει τη συνεργασία με το Κολέζ ντε Φρανς, έναν από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς θεσμούς της Γαλλίας. Επίσης ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με την έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και το London School of Economics για μία σειρά διαλέξεων που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.