Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το αρμόδιο υπουργείο αναλαμβάνει την υλοποίηση σχεδίου με τρεις πυλώνες για τη δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης, είπε μεταξύ άλλων ο Αντ. Σαμαράς.

Τα προγράμματα αφορούν πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των προοπτικών πρόσβασης στην αγορά εργασίας: Από μαθητεία και κατάρτιση μέχρι την πρώτη επαγγελματική εμπειρία για τους νέους, τη στήριξη επιχειρηματικότητας των νέων, προγράμματα απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

1. Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, αφορούν 114 χιλιάδες ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα.

Πρόκειται για: την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων.

Την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών. Την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. ( άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένους και οροθετικούς). Τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν.

Την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής. Μερικά από τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα.

2. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία». Ο πυλώνας αυτός θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δε φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος που υπολογίζονται σε 240 χιλιάδες. Αυτοί θα έχουν την ευκαιρία: είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο. Είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Στις περιπτώσεις προγραμμάτων κατάρτισης ή μαθητείας θα υπάρχει και η σχετική πιστοποίηση. Ώστε, πέρα από την ευκαιρία της άμεσης πρόσληψης, να μείνει στον δικαιούχο το επαγγελματικό εφόδιο μαζί με την προϋπηρεσία. Στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και «έβαλε» το πρώτο του ένσημο.

3. Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους. Οι μισοί εξ αυτών θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του νεέου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά, τα προγράμματα θα παρουσιασθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Εργασίας, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος καθημερινή πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

Πέραν αυτών ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ασφαλιστικές και ιατροφαρμακευτικές παρεμβάσεις για την κάλυψη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Συγκεκριμένα:

· Παρατείνεται κατά ένα χρόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογενειών τους, με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων (αντί 100 που ίσχυε ως τώρα).

· Παρατείνεται κατά ένα έτος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια ανέργους, που η κάλυψή τους έληγε στις 28-2-2014, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

· Δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

· Χορηγείται το ΕΚΑΣ σε όλους τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

· Οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων για τους οποίους εκκρεμεί – στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ – η ιατρική κρίση, χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, θα καταβάλλονται κανονικά τα επιδόματα μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες αυτές οι εκκρεμότητές.