Το φορτηγό πλοίο MV Cape Ray του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, εξοπλισμένο για την καταστροφή των  επικίνδυνων συριακών χημικών όπλων, απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Νόρφολκ (ΗΠΑ) με προορισμό το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Ιταλίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το αμερικανικό πλοίο αναμένεται να φθάσει στο Τζόγια Τάουρο της περιοχής της Καλαβρίας σε δύο με τρεις εβδομάδες. 'Οταν φθάσει στο λιμάνι,  θα φορτώσει περίπου 700 τόννους χημικών παραγόντων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει στα διεθνή ύδατα.

Τα χημικά θα έχουν μεταφερθεί στο ιταλικό λιμάνι  με νορβηγικά και δανέζικα πλοία από το λιμάνι της Λατάκειας, στη Συρία. 

Στο Cape Ray, ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει δύο συστήματα εξουδετέρωσης των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρείες διαχείρισης χημικών αποβλήτων.

Εκτός από τα 35 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου, 63 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων. Επίσης ομάδα ενόπλων θα βρίσκεται επί του πλοίου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δε διευκρίνισε εάν το πλοίο θα συνοδεύεται στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 45 ως 90 ημέρες.

Στην Ουάσινγκτον, το αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης τη συνέχιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 της χρηματοδότησης του εξοπλισμού των «μετριοπαθών» σύρων ανταρτών με ελαφρύ οπλισμό σύμφωνα με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα όπλα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία προωθούνται μέσω της Ιορδανίας σε μη ισλαμιστές σύρους αντάρτες , περιλαμβάνουν μια ποικιλία ελαφρών όπλων, καθώς και ορισμένα ισχυρά όπλα, όπως αντιαρματικές ρουκέτες. Δεν περιλαμβάνουν φορητούς πυραύλους επιφανείας-αέρος MNPADs, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη.

Επιτροπές του Κογκρέσου είχαν αποφασίσει τη διακοπή της αποστολής όπλων για μήνες εξαιτίας φόβων ότι δε θα ήσαν αποτελεσματικά για την ανατροπή του 'Ασαντ και του καθεστώτος του, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ενόπλων ισλαμιστών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από