Εξακολουθεί να είναι παράνομο το ομοφυλοφιλικό σεξ στην Ινδία, μετά και τη νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Το δικαστήριο συνεδρίασε έπειτα από προσφυγές, που είχαν καταθέσει η ινδική κυβέρνηση και επτά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις οποίες ζητούσαν από το δικαστήριο να επανεξετάσει τη σχετική απόφαση που είχε λάβει πριν έναν μήνα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει ξανά το ομοφυλοφιλικό σεξ. Η απαγόρευση ίσχυε από την εποχή της αποικιοκρατίας και είχε καταργηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο αντιμετώπισε με αδιαφορία αυτές τις οργανώσεις και τα βάσανά τους», δήλωσε ο Αρβίντ Ναρέιν, ένας από τους δικηγόρους που κατέθεσαν τις προσφυγές των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το δικαστήριο είχε σήμερα μια ευκαιρία να διορθώσει τη στάση του. Αυτό είναι ένα δικαστήριο που υποτίθεται πως δημιουργήθηκε για όλα τα ανθρώπινα πλάσματα», πρόσθεσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως μόνο το κοινοβούλιο θα μπορούσε να αλλάξει το Άρθρο 377 του ποινικού κώδικα της Ινδίας, το οποίο απαγορεύει τη «σαρκική συνουσία παρά την τάξη της φύσης με οποιονδήποτε άνδρα, γυναίκα ή ζώο» και ερμηνεύεται ευρέως ότι αφορά το ομοφυλοφιλικό σεξ.

Οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υποβάλουν τώρα «προσφυγή θεραπείας», στην οποία θα ζητούν να επανεξετασθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από μια επιτροπή πέντε δικαστών, δήλωσε ο κ. Ναρέιν.