«Νεοναζιστικό» επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται και να αποκαλείται στο μέλλον το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικό, σύμφωνα με οριστική και αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου της Βουδαπέστης.

Το Γιόμπικ (Κίνημα για μία καλύτερη Ουγγαρία) είχε μηνύσει πρόσφατα τον γνωστό ιστορικό Λάσλο Κάρζαϊ, γιατί αποκάλεσε δημόσια νεοναζιστικό το κόμμα που αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό 17% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2010.

Συγκεκριμένα, ο Λάσλο Κάρζαϊ στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης είχε αναφέρει πως το Γιόμπικ είναι «νεοναζιστικό κόμμα», καθώς επιδίδεται στη λατρεία ενός συμμάχου του Χίτλερ, του κυβερνήτη και αντιβασιλιά νωρίτερα της Ουγγαρίας ναυάρχου Μίκλος Χόρτι (Miklos Horthy).

Το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα, αυτοπροβάλλεται στην Ουγγαρία ως αντισυστημικό κόμμα και εκφραστής των χαμένων της δημοκρατικής μετάβασης και της οικονομίας της αγοράς μετά την αλλαγή καθεστώτος το 1989 και έχει αυξήσει τη διείσδυσή του λόγω των δυσκολιών που διέρχεται η οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, κατηγορείται διεθνώς για αντισημιτισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία και ότι προπαγανδίζει μια ιδεολογία μίσους, θέτοντας στο στόχαστρό του εθνικές, κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες, εναντίον των οποίων συχνά δρούν οργανωμένα τάγματα εφόδου με ομοιόμορφα μαύρα ρούχα και τατουάζ με σβάστικες.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι ο ιστορικός έκανε απλώς και μόνο χρήση του δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του, χωρίς να ζημιώσει την υπόληψη του κόμματος.

Οι ορολογίες «ναζιστής» και «νεοναζιστής» δεν έχουν την ίδια σημασία, αποφάνθηκε η δικαστής Μαριάνε Όσκο Κίτσμαν, σύμφωνα με έναν ουγγρικό ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο.

– Ο Μίκλος Χόρτι (1868-1957) από την ιδιότυπη προσωπολατρεία του οποίου -μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση αγαλμάτων του σε διάφορες περιοχές της Ουγγαρίας- διαχωρίζει μόλις τον τελευταίο καιρό τη θέση της η δεξιά-εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, είχε κυβερνήσει απολυταρχικά την Ουγγαρία και είχε ψηφίσει ήδη το 1920 τους πρώτους αντισημιτικούς νόμους.

Ο Χόρτι το 1927 είχε υπογράψει σύμφωνο φιλίας με τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, σύμφωνο που την ενέτασσε έμμεσα την Ουγγαρία στις δυνάμεις του Άξονα.

Η φασιστικοποίηση του καθεστώτος σημείωσε αποφασιστικό βήμα και επισημοποιήθηκε, όταν θεσμοθετήθηκε ο νόμος που υποχρέωνε τους Εβραίους να φέρουν ως επίρραμμα το κίτρινο άστρο.

Σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν το καθεστώς Χόρτι συνένοχο της ναζιστικής Γερμανίας για τις δολοφονίες 600.000 Ούγγρων Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.