Αν αποκτήσατε πρόσφατα smartphone αλλά… δεν ξέρετε τι να το κάνετε, αν θέλετε να σερφάρετε στο Διαδίκτυο ακόμη κι όταν ταξιδεύετε με το λεωφορείο, αν δεν γνωρίζετε πώς να αξιοποιήσετε το παλιό σας κινητό και αν τρέμετε στην ιδέα ότι θα κλέψουν τη συσκευή σας, τότε το άρθρο αυτό έχει γραφτεί ειδικά για εσάς! Συμβουλές, πρακτικές λύσεις και οδηγίες επιβίωσης στον κόσμο της φορητής επικοινωνίας, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις που ενδιαφέρουν κάθε κάτοχο κινητού τηλεφώνου.

Μπορώ να μπω στα social media από το κινητό μου;

Ναι. Σήμερα όλα τα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ειδικές εφαρμογές για φορητές συσκευές (smartphones και tablets). Ετσι, μπορείτε να διαβάζετε τις ενημερώσεις των φίλων σας και να ανανεώνετε το προφίλ σας στο facebook, στο twitter ή στο LinkedIn όπου κι αν βρίσκεστε. Απλά κατεβάστε την αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή από το Play Store (για συσκευές Android) ή το App Store (για iPhone και iPad).

Πώς μπορώ να σερφάρω στο Διαδίκτυο από το κινητό;

Σήμερα δεν υπάρχει έξυπνο κινητό (αλλά και πολλές από τις παλιάς τεχνολογίας συσκευές) που να μην προσφέρει πρόσβαση στο Ιντερνετ. Επίσης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν πακέτα δεδομένων (3G ή 4G) που επιτρέπουν έως και απεριόριστη χρήση των υπηρεσιών Διαδικτύου. Αν σκοπεύετε να σερφάρετε συχνά, σας συμφέρει να αγοράσετε ένα μηνιαίο πρόγραμμα data. Για να σερφάρετε στο Διαδίκτυο απλά ανοίξτε τον browser της συσκευής σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση που θέλετε. Εναλλακτικά, κατεβάστε εφαρμογές (apps) που σας επιτρέπουν να διαβάζετε ειδήσεις, να ανταλλάσσετε μηνύματα κ.λπ.

Μπορώ να έχω GPS στο κινητό μου;

Φυσικά. Εάν διαθέτετε smartphone, έχετε ένα πρώτης τάξεως GPS στην τσέπη σας. Οι χρήστες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων μπορούν να εγκαταστήσουν ειδικές εφαρμογές πλοήγησης επισκεπτόμενοι τα online καταστήματα εφαρμογών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες χάρτες. Σε πολλές συσκευές υπάρχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές από τις οποίες ξεχωρίζει το Google Μaps, που διαθέτει ενημερωμένους χάρτες από όλο τον κόσμο.

Τα δίκτυα 4G επεκτείνονται διαρκώς. Θα έχω πρόβλημα με το παλιό 3G κινητό μου;

Απολύτως κανένα. Το 4G αναφέρεται στην «τέταρτη γενιά» τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, η οποία προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες και παρέχεται ήδη στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα παλιά τηλέφωνα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα: συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά χρησιμοποιώντας τις υποδομές των δικτύων 3G. Αντίστοιχα, το καινούργιο 4G κινητό σας δεν θα παρουσιάσει καμία δυσλειτουργία αν βρεθεί σε περιοχή εκτός λήψης 4G. Απλά θα συνδεθεί σε δίκτυο 3G.

Πώς μπορώ να ακούω στο κινητό τα τραγούδια που έχω στον υπολογιστή μου;

Πανεύκολα. Σήμερα τα smartphones είναι τα νέα MP3 players! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταφέρετε από τον υπολογιστή στο κινητό σας (με καλώδιο USB) τα μουσικά αρχεία που θέλετε και να τα ακούτε όπου και αν βρίσκεστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε τραγούδια από διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Spotify και το Napster.

Πώς μπορώ να θωρακίσω το κινητό μου από τους ψηφιακούς κινδύνους;

Μην αποθηκεύετε κωδικούς ή αριθμούς PIN στο τηλέφωνό σας. Μην αφήνετε τη συσκευή ξεκλείδωτη: ρυθμίστε την έτσι ώστε να ενεργοποιείται με την εισαγωγή κωδικού ασφαλείας (password). Εκτός από το PIN για την κάρτα SIM ορίστε κωδικό πρόσβασης και για τη συσκευή. Απενεργοποιήστε το GPS όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιείτε το ασύρματο Ιντερνετ (WiFi) μόνο από κρυπτογραφημένα δίκτυα που απαιτούν κωδικό πρόσβασης. Εγκαταστήστε τις διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού. Απενεργοποιήστε το Bluetooth μετά τη χρήση για να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Μπορώ να εξοικονομήσω

χρήματα για νέο κινητό πουλώντας το παλιό μου;

Η πώληση παλιών γκάτζετ είναι μια έξυπνη σκέψη για να κερδίσετε χρήματα, μειώνοντας το κόστος της νέας αγοράς. Υπάρχουν αρκετά σάιτ για αυτόν τον σκοπό (μια αναζήτηση με τους όρους «πωλήσεις κινητών» θα σας τα εμφανίσει όλα). Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι σε καλή κατάσταση και έχει όλα τα γνήσια αξεσουάρ. Δώστε μια λεπτομερή περιγραφή του προϊόντος και ανεβάστε ευκρινείς φωτογραφίες.

Τι να κάνω ανμου κλέψουντο κινητό;

Κατ’ αρχάς ψυχραιμία! Το συντομότερο δυνατόν ειδοποιήστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής: για την Cosmote ο αριθμός είναι 13838, για τη Vodafone 13830 και για τη Wind 1260. Ενημερώστε για την κλοπή και ζητήστε να γίνει φραγή εξερχόμενων (ή και εισερχόμενων) κλήσεων.