Την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. O κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρο Κοντονή.

Λίγο μετά τη συνάντησή του με την κυρία Ράικου δήλωσε: «Οποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα να το επιστρέψει. Η προσπάθεια των εισαγγελέων είναι προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου. Κάθαρση και τιμωρία».

Αναφερόμενος στις δικαστικές έρευνες των εισαγγελέων είπε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για εξυγίανση και του δημόσιου βίου αλλά ξεκαθάρισε και τη δήλωσή του νωρίτερα, όταν επισκέφτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου: «Μην ξεχνάτε ότι ως σήμερα η κυβέρνηση έχει εκδώσει 24 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και αυτή που έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ράικου ειδοποιήθηκε από το γραφείο του κ. Τσίπρα τη Δευτέρα το μεσημέρι ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος και από άλλα στελέχη – βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την επισκεφθεί προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες διερεύνησης των επίμαχων υποθέσεων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Στη συνάντηση παρέστησαν όλοι οι εισαγγελείς που διερευνούν τις υποθέσεις αυτές: Πόπη Παπανδρέου, Αντώνης Ελευθεριάνος και Ι. Σέβης, καθώς και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Μανώλης Ρασιδάκης. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ως εθιμοτυπική χαρακτήριζαν έγκυροι δικαστικοί κύκλοι την επίσκεψη Τσίπρα και των βουλευτών Κωσταντοπούλου και Κοντονή. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με τους εισαγγελείς ήταν γενική και δεν αφορούσε συγκεκριμένες δικογραφίες. Κανένας εισαγγελέας δεν ένιωσε άβολα, αντίθετα υπήρξε καλό κλίμα, όπως όλα δείχνουν.

ΠαΣοΚ: «Περίεργη θεσμικά συνάντηση»

Από το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ, σχετικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣτΕ και την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Περίεργη θεσμικά η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του ΣτΕ και κατά μείζονα λόγο η συνάντηση με την εισαγγελέα κυρία Ράικου. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αρνηθούν μια συνάντηση που ζητείται, το θέμα είναι γιατί επιδιώκεται από τον κ. Τσίπρα η δημιουργία εντυπώσεων που δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης. Οι θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας είθισται να συναντώνται με τους προέδρους των ανώτερων δικαστηρίων και τον Εισαγγελέα του ΑΠ εν σώματι καθώς και με τις διοικήσεις των δικαστικών ενώσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις σημερινές συναντήσεις του Α. Τσίπρα:

«Είναι απολύτως κατανοητό για το ΠΑΣΟΚνα πανικοβάλλεται και μόνο στο άκουσμα της λέξης «δικαιοσύνη». Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

Χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση

Εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Σωτήρη Ρίζο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επίσκεψη χρήσιμη και εποικοδομητική. Πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συνάντηση και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ Σ. Ρίζος, ανέφερε: «Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου. Δεύτερον, διότι, στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμένες διαφορές των πολιτών με το Κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος».

Ο κ. Ρίζος πρόσθεσε: «Eξηγήσαμε, επίσης, τη μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστήριο τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία, όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και ειδικά των θεσμών. Επίσης, ανέφερε ότι σκοπός τού ΣτΕ είναι, ο έλεγχος της συνταγματικής νομιμότητας και της τήρησης της προστασίας των πολιτών.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για να λειτουργήσει το ΣτΕ απερίσπαστα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι διαδικασίες, που ορίζει, κάτι που γίνεται κατ΄ εντολή των δανειστών μας. […]. Όμως, έτσι παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της Δημοκρατίας».