Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, συναντώνται σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες με σκοπό να αποκλιμακώσουν την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και λόγω εμπορικών και ενεργειακών διενέξεων.

Αντί της συνήθους διήμερης συνόδου κορυφής, η ΕΕ αποφάσισε να παραλείψει το δείπνο με τον Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντας έτσι στο ρώσο ηγέτη το μήνυμα πως η κατάσταση δεν είναι πλέον «μπίζνες ως συνήθως», καθώς οι σχέσεις τους βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Η σύνοδος κορυφής θα περιλάβει περίπου τρεις ώρες συνομιλιών ανάμεσα στον Πούτιν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος όσο και έπειτα απ' αυτό.

Το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να  κυριαρχήσει στις συνομιλίες, αφού η Μόσχα έπεισε τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να γυρίσει την πλάτη, τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια συμφωνία εμπορικής και πολιτικής ένωσης με την ΕΕ και αντ' αυτής να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Έκτοτε η Ρωσία και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ότι επεμβαίνουν στις υποθέσεις της Ουκρανίας, καθώς διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του Γιανουκόβιτς πραγματοποιούνται στο Κίεβο και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί στη χώρα η χειρότερη αναταραχή από την εποχή της Πορτοκαλί Επανάστασης, το 2004-2005.

«Υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε ευθέως, ίσως να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα, να αποσαφηνίσουμε πού πιστεύουμε ότι πηγαίνει αυτή η σχέση», δήλωσε πριν από τη σύνοδο προς τους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι «είναι καιρός για μια ειλικρινή και λεπτομερή συνομιλία, στην οποία να περιληφθεί η κοινή άποψή μας για τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης δεν χρησιμοποιούνται πλήρως».

Ενώ η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία, η Ρωσία και η ΕΕ δεν αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση, ενώ δεν αναμένεται ούτε να υπογραφούν συμφωνίες.

Εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης στα θέματα του εμπορίου και της ενέργειας.

Η ΕΕ βασίζεται πολύ σε εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και, ενώ αυτό προσφέρει στη Μόσχα τη δυνατότητα να ασκεί πίεση, η Ρωσία βασίζεται κι αυτή από την πλευρά της στην ΕΕ ως αγοραστή, αφού άλλες αγορές δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες.

Η ΕΕ έχει επίσης προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι προστατεύει παρανόμως τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, ενώ η Επιτροπή της ΕΕ ερευνά την Gazprom την οποία υποψιάζεται ότι εμποδίζει την ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και επιβάλλει υπερβολικά υψηλές τιμές.

Παρά τις εντάσεις, το διμερές εμπόριο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ ανήλθε συνολικά το 2012 σε περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να εκφράσουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από