Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από χθες η Κεφαλονιά, μετά την πολύ ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί το μεσημέρι της Κυριακής. Σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά τον μεγάλο σεισμό το νησί μετρά τις πληγές που αποκαλύπτονται όσο περνούν οι ώρες. Για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει καθώς θα αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν άλλο ένα βράδυ έξω από τα σπίτια τους. Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει το νησί, οι συνεχείς μετασεισμοί και το εφιαλτικό βουητό που τους συνοδεύει επιδεινώνουν τη δοκιμασία και την αγωνία. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζει να βαθαίνει τα ρήγματα και τις ρωγμές των σπιτιών. Μάλιστα, μέχρι χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είχαν καταγραφεί περίπου 120 μετασεισμοί, μεγέθους από 2,1 μέχρι 5,2 ρίχτερ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 130 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, λόγω των κατολισθήσεων, τέθηκε εκτός λειτουργίας ο δρόμος που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις. Ο δρόμος, εξαιτίας του σεισμού, έχει ανοίξει στα δύο και η κυκλοφορία έχει διακοπεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των καταστροφών. Ο σεισμός χτύπησε ακόμα και το κοιμητήριο του Ληξουρίου, ενώ ένα τριώροφο σπίτι στην περιοχή Λιβάδι έγινε… διώροφο καθώς κατέρρευσε ο τελευταίος όροφος. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1980.
Από το πρωί τα κλιμάκια με περισσότερους από 130 μηχανικούς εργάζονται πυρετωδώς για να ελέγξουν την καταλληλότητα των κτιρίων. Οσο συνεχίζονται οι μετασεισμοί όλο και περισσότερα πλέον σπίτια παίρνουν την κίτρινη σήμανση επικινδυνότητας. Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στις εγκαταστάσεις των λιμανιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. «Οι καταγραφές των ζημιών είναι σε εξέλιξη. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μέγεθος. Πάντως, για όσους κατοίκους επιβάλλεται να μείνουν εκτός των σπιτιών τους, έχουμε προβλέψει» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος έδωσε εντολή να εκκενωθούν 10 σπίτια στον οικισμό Αθέρας, πάνω από τα οποία υπάρχουν μετέωροι βράχοι, ιδιαίτερα επικίνδυνοι με την έντονη μετασεισμική ακολουθία που καταγράφεται.

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ. Αρκετές ζημιές που μπορούν όμως να επιδιορθωθούν σημειώθηκαν και στα μνημεία του νησιού, όπως έδειξε ο πρώτος έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή. Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου έχει χαρακτηριστεί κίτρινο και μερικές δεκάδες αγγεία βρέθηκαν στο δάπεδο αν και δεν έχουν σπάσει όλα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΠΟΑ. Μερικές καταρρεύσεις έχουν σημειωθεί και σε βυζαντινούς ναούς, όπως των Αγίων Δημητρίου, Θεοδώρων, Σπυρίδωνος και Φανερωμένης, ενώ προβλήματα υπάρχουν στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Ηδη από χθες, πάντως, το πλοίο «Superfast II», χωρητικότητας 700 κλινών, το οποίο έδεσε στο λιμάνι του Αργοστολίου, γεμίζει με κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας, κατ’ εφαρμογήν του σχεδίου Ξενοκράτης, έχει κληθεί για βοήθεια και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που διαθέτει 1.600 κλίνες.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Θανάση Κυριαζή, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια. Από τα αρμόδια κλιμάκια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων καθώς και τη Γραμματεία Δημοσίων Εργων πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα έλεγχοι στα σχολικά κτίρια, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό.

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ενώ παράλληλα θα δοθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ τόσο στον Δήμο Κεφαλονιάς όσο και στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. Το υπουργείο Εσωτερικών εκταμιεύει, με εντολή του Πρωθυπουργού, το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ για τους κατοίκους των δυο νησιών, ενώ δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων στις πληγείσες περιοχές. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, καταργείται για έναν μήνα η καταβολή των 5 ευρώ για εξετάσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του νησιού από σήμερα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακοκαιρία. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, με το κρύο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, ενώ και οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις.