Το μοντέλο μιας Ευρώπης «λάιτ» προωθεί η Ολλανδία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Το σχέδιο παρουσίασε ο ίδιος σε συνδιάσκεψη που είχε στη Χάγη με εβδομήντα εκπροσώπους από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από πρωτοβουλία του επικεφαλής του. Το μότο της ολλανδικής κυβέρνησης συνοψίζεται στη φράση «Ευρωπαίοι όταν είναι απαραίτητο, εθνικοί όποτε είναι δυνατόν».

Οι Ολλανδοί προτείνουν στην ουσία την αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παράλληλη απόδοσή τους στις εθνικές κυβερνήσεις. Η ολλανδική πλευρά ξεκαθάρισε στη Χάγη ότι δεν υποστηρίζει την αναθεώρηση των συνθηκών που ισχύουν σήμερα. Αυτό που θέλει, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι να περιορίσει την αυτονομία της Κομισιόν στη λήψη των αποφάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς, για παράδειγμα, την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων της ή το ύψος του μπόνους που θα παίρνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η Ολλανδία εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στην κεντρική παρέμβαση εκ μέρους των Βρυξελλών σε μια σειρά από θέματα του κράτους πρόνοιας.

Οι προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης δεν ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Ολλανδία: σύμφωνα με την «Κοριέρε ντέλα Σέρα», έχουν συζητηθεί αρκετές φορές στο ολλανδικό Κοινοβούλιο και σε άκρως συναινετικό κλίμα.

Προβληματίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η κρισιμότητα των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, δεδομένης και της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.