Απόφαση για την εφαρμογή δράσεων προς την κατεύθυνση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, στεγαστικών και καταναλωτικών, έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ (Ecofin).

Διαβάστε ολόκληρη την οδηγία

Οπως ανακοινώθηκε, η νέα κοινοτική οδηγία θα επιφέρει εκτός των άλλων ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε δύο χρόνια από σήμερα.

Η νέα οδηγία ορίζει ότι ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του μια περίοδο 7 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει τη δυνατότητα μελέτης της σύμβασης που καλείται να υπογράψει για να λάβει τα δάνεια.

Επιπλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης θα έχει στη διάθεσή του τον ίδιο αριθμό ημερών για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και ότι θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Παράλληλα, η νομοθεσία θα προστατεύει εν μέρει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν.

Ειδικότερα, για δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία, καθώς απείχαν Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λετονία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στουρνάρας: «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης»

Προεδρεύοντας στο πρώτο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) υπό την Ελληνική Προεδρία, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στους ομολόγους του το πρόγραμμα εργασίας της Προεδρίας, τους στόχους και τις προτεραιότητές της.

Στη Σύνοδο του ECOFIN υιοθετήθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία, η οδηγία η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα δάνεια ακινήτων στην ΕΕ: «Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών για την Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια στην Ε.Ε., σε συνέχεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παράλληλα εγγυάται ότι οι αγορές στεγαστικών δανείων λειτουργούν με υπευθυνότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η συνεδρίαση

«Κατεξοχήν στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, η διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συενδρίαση.

Στη διάρκειά της ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως είναι: η Τραπεζική Ενωση, η αύξηση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, καθώς και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε παράλληλα τη σημασία της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών, με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας , ο Υπουργοί Οικονομικών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την οικονομική κατάσταση και από τον Πρόεδρο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε το Συμβούλιο ως προς την εφαρμογή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Το εποπτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο τέλος του μήνα και η άμεση εποπτεία από την ΕΚΤ δρομολογείται να ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αντάλλαξαν απόψεις για την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης:

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Συμβούλιο ECOFIN θα συνεχίσει να παρακολουθεί τακτικά την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ECOFIN και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο άνοιξε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Κροατία, υιοθετώντας απόφαση για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κροατία, καθώς και σύσταση, η οποία καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διόρθωση του ελλείμματος μέχρι το 2016.