Υπό τον φόβο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ από βουλευτές του ΠαΣοΚ που εκλέγονται σε «ενεργειακούς» νομούς (π.χ. Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), η κυβέρνηση προχώρησε χθες το απόγευμα στην απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης μέσω της οποίας είχε επιχειρηθεί να αποσυνδεθεί πλήρως κάθε ασφαλιστική διεκδίκηση των εργαζομένων από τα πάγια της ΔΕΗ.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από το ΠαΣοΚ αλλά και πιέσεις από εκπροσώπους σωματείων της ΔΕΗ, οι οποίοι από χθες τα μεσάνυχτα άρχισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάτι που σημαίνει ότι οι σταθμοί παραγωγής θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε την Παρασκευή και αποτέλεσε το κόκκινο πανί για τα σωματεία, «απάλλασσε» ΔΕΗ και θυγατρικές της από ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν πριν από τον νόμο 2773 του 1999 (νόμος Βενιζέλου) βάσει του οποίου και εισήχθη η επιχείρηση στο Χρηματιστήριο.

Αυτό που φοβούνταν οι εκπρόσωποι των σωματείων, όπως ανέφεραν χθες στη διάρκεια συνέντευξης, είναι ότι θα έχαναν ασφαλιστικά δικαιώματα – μεγάλης, σύμφωνα με τους ίδιους, αξίας – τα οποία δημιουργήθηκαν από το έτος ίδρυσης της ΔΕΗ, το 1966, μέχρι και το 1999, διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση παρακρατούσε τις εργοδοτικές εισφορές και τις χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

«Το θέμα αυτό έχει επιλυθεί οριστικά με τον νόμο του ’99, όταν το κράτος ανέλαβε να καταβάλλει ετησίως μέσω του Προϋπολογισμού εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού τους φορέα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα πολλά δισ. ευρώ και οι αξιώσεις των εργαζομένων έχουν ικανοποιηθεί» απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ.