Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «ετοιμάζεται να ορίσει τον αντιναύαρχο Μάικλ Ρότζερς υποψήφιο διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ», της υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές επικοινωνιών η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων για αθρόες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο αξιωματούχος έγινε δεκτός την περασμένη εβδομάδα από τον αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος αποφάσισε να τον τοποθετήσει στην εν λόγω θέση μετά την αποχώρηση λόγω αποστράτευσης τον Μάρτιο του 2014 του διευθυντή της NSA στρατηγού Κιθ Αλεξάντερ, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή την θέση από το 2005.

Ο αντιναύαρχος Ρότζερς, η υποψηφιότητα του οποίου πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, θα διατηρήσει τον διπλό ρόλο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας και του αρχηγού της λεγόμενης Διοίκησης Κυβερνοχώρου (Cyber Command), που είχε συσταθεί το 2009.

Ηλικίας 53 ετών, ο αντιναύαρχος Ρότζερς διευθύνει αυτή τη στιγμή τις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού του ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο ενώ υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ.

Παρατηρητές θεωρούν ότι ο Ρότζερς διαθέτει όλα εκείνα τα τυπικά προσόντα για να αναλάβει την θέση αυτή, ωστόσο σπεύδουν να επισημάνουν τις πολιτικές δεξιότητες που χρειάζεται ο υποψήφιος για να διευθύνει μια υπηρεσία πληροφοριών όπως η NSA, ιδίως μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε μετά τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της συμβούλου Έντουαρντ Σνόουντεν.