Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν προειδοποίησε tον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να μην «υποτιμήσει τις αρνητικές συνέπειες» που θα είχε η καθυστέρηση ή η αποτυχία σε ό,τι αφορά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας (BSA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που θα διέπει την ανάπτυξη και τη δράση των στρατευμάτων τους στην ασιατική αυτή χώρα μετά το 2014.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι «μοιράζεται τις ανησυχίες» των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Το Σάββατο, ο Καρζάι ανακοίνωσε μια σειρά όρους που είπε πως θέλει να δει να ικανοποιούνται από την αμερικανική κυβέρνηση πριν υπογράψει το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο που θα καθιστά δυνατή την παραμονή των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα μετά το 2015.

Το κείμενο αυτό, επί του οποίου είχε υπάρξει διμερής καταρχήν συμφωνία πριν από μερικούς μήνες, αποτελεί τη βάση για μια παρόμοια συμφωνία με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του NATO.

Η επικύρωση των δύο συμφωνιών θα επιτρέψει στις δυνάμεις της συμμαχίας να συνεχίσουν να παρέχουν εκπαίδευση, τεχνικές συμβουλές και συνδρομή σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν φέτος.

Εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα παραμείνει ασαφής και ο ρόλος του NATO.

«Η αφγανική πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να υποτιμήσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει (μια τέτοια εξέλιξη) στους πολίτες και στους πολιτικούς των χωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα», είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε την ετήσια απολογιστική έκθεση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Καρζάι επιμένει στη θέση ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία έως ότου αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν.

Περίπου 2.500 προεστοί και αξιωματούχοι από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν είχαν εγκρίνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ στη λεγόμενη Λόγια Τζίργκα (μεγάλη εθνοσυνέλευση) στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Οι προεστοί είχαν καλέσει τότε τον Καρζάι να υπογράψει το κείμενο αυτό το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Καρζάι -η τελική θητεία του οποίου στην προεδρία ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες- συνεχίζει να εμμένει στην άποψη ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια και χωριά, να συμβάλλουν στην έναρξη και την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και να απελευθερώσουν τους Αφγανούς κρατούμενους στη φυλακή Γκουαντάναμο.

«Αν οι ΗΠΑ θέλουν να υπογραφεί η διμερής συμφωνία ασφαλείας, τότε πρέπει να αποδεχθούν τους όρους μας. Εάν όχι, μπορούν να φύγουν όποτε θέλουν και οι Αφγανοί μπορούν να συνεχίσουν χωρίς τους ξένους», είπε ο Καρζάι το Σάββατο.

Όμως ο Ράσμουσεν προειδοποίησε σήμερα ότι μια ενδεχόμενη πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων μετά το 2014 θα καθιστούσε «εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί οικονομική στήριξη για να συντηρηθούν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας».

«Μια δύναμη 350.000 στρατιωτών και αστυνομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της αφγανικής κυβέρνησης», επισήμανε ο Ράσμουσεν.

«Για να το θέσω απλά, δεν γνωρίζω πώς οι Αφγανοί θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν, να πληρώσουν τους μισθούς των στρατιωτικών και των αστυνομικών εάν δεν λαμβάνουν την οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε εν αμφιβόλω την διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια, τόνισε. Ο χρόνος εξαντλείται, ανέφερε, καθώς η εναλλακτική λύση- η πλήρης απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν- θα απαιτούσε επίσης «πολλούς μήνες» προετοιμασίας, διευκρίνισε. «Πρέπει να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν είμαστε ή όχι προσκεκλημένοι να μείνουμε» στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει ο κ. Καρζάι να συνειδητοποιήσει ότι η ώρα να αποφασίσει πλησιάζει», διεμήνυσε.

«Μοιράζομαι τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε. Οι υπουργοί Άμυνας του NATO πρόκειται να συζητήσουν το ζήτημα αργότερα εντός του μήνα, είπε ακόμη και πρόσθεσε: «νομίζω ότι τότε θα χρειαστεί να λάβουμε ορισμένες σκληρές αποφάσεις».