Τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού σηματοδοτεί η κόντρα - με αρκετά μάλιστα σκληρές εκφράσεις - που είχαν στο Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά θέματα Ολι Ρεν. Στο Νταβός πραγματοποιήθηκε το 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ το Σάββατο από το Νταβός ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανοησίες» τις απόψεις που εξέφρασε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Ρεν. Ο επίτροπος υποστήριξε ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός που επικρατεί για μεγάλο διάστημα στην ευρωζώνη θα κάνει δυσκολότερη την εξισορρόπηση που είναι απαραίτητη στην οικονομία.
«Δεν είμαι πια σίγουρος αν ο Ολι Ρεν μιλά ως επίτροπος ή ως υποψήφιος. Εάν μιλούσε ως επίτροπος θα έπρεπε να πάρω ξεκάθαρες αποστάσεις από αυτόν. Εάν λέει ανοησίες ως υποψήφιος, ένα έχω να πω: "Είναι καλύτερα να ψηφίσω το κόμμα μου"». Ο Ρεν σκοπεύει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE). Ο Σόιμπλε ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP).
Από το Νταβός επίσης ο Ρεν είχε πει στο Ρόιτερ ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώνεται σήμερα στην ευρωζώνη σε μόλις 0,8%, θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (2%) για να είναι δυνατή η απαραίτητη προσαρμογή της οικονομίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από