Αποχωρούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, μετά την προειδοποίηση της υπουργού ότι εάν δεν απομακρυνθούν θα εισηγηθεί κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν τις αρχές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το κατέλαβαν, στήνοντας οδοφράγματα γύρω από το κτίριο και καταστρέφοντας πορτρέτα του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση και του Βίταλι Κλίτσκο, αρχηγού της αντιπολίτευσης με τη μεγαλύτερη απήχηση, ο οποίος κάλεσε σε αποχώρηση τους διαδηλωτές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, λέγοντας πως πρέπει να επιδιωχθεί πολιτική λύση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Γελένα Λούκας είπε πως εάν δεν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές, σκοπεύει να εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του BBC, περίπου 30 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν έξω από το κτίριο και αρνούνται να απομακρυνθούν.

Η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η υπομονή των διαδηλωτών έχει όρια.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση «παρά την απόπειρα των αρχών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις και να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Στέφαν Φούλε, επιστρέφει στην Ουκρανία για να προβεί σε άλλη μια απόπειρα μεσολάβησης στην πολιτική κρίση της χώρας.

Ο Φούλε βρισκόταν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Φούλε επιστρέφει σήμερα, Δευτέρα στην Ουκρανία «για να συνεχίσει τις προσπάθειες να βοηθήσει να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον αναμένεται να ταξιδέψει επίσης, μέσα στην εβδομάδα, στο Κίεβο.

Στο μεταξύ η Γιούλια Τιμοσένκο, η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ζήτησε από την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να απορρίψει τους «εξευτελιστικούς», όπως τους χαρακτήρισε, όρους που έθεσε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

«Ζητώ με κατηγορηματικό τρόπο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να μην δεχθούν αυτούς τους εξευτελιστικούς όρους», ανέφερε στον ιστότοπό της η Τιμοσένκο.

Ο Γιανουκόβιτς πρότεινε το Σάββατο υψηλές κυβερνητικές θέσεις στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα τη θέση του πρωθυπουργού στον πρώην υπουργό Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενγιουκ και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο.